Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: profimedia.cz

Prodávejte i vepřové a alkohol, nebo vám zavřu obchod. Vzkázala starostka muslimům u Paříže

K neobvyklému sporu došlo ve francouzském městě Colombes, které patří do oblasti „Velké Paříže“. Místní starostka Nicole Gouetaová vzkázala jednomu „halal“ obchodu, který vedou muslimové, že buď bude prodávat i vepřové a alkohol, nebo jim vezme licenci a prodejnu zavře.

„Nechceme zde žádné místo, které je pouze muslimské a současně nechceme žádné oblasti bez muslimů,“ řekla starostka v reakci na skutečnost, že nově otevřený muslimský obchod odmítá prodávat například vepřové maso a výrobky z něj či alkohol.

Supermarket Goog Price totiž vyřazením některých výrobků podle úřadů nedodržel podmínky pronájmu, které výslovně uvádějí, že se musí v případě potravin jednat o „obchod se smíšeným zbožím“.

Jak napsal list Le Parisien, členové místní muslimské komunity ale nechtějí něco nakupovat na místě, kde je i alkohol a „nečisté“ vepřové. Na vyřazení některých druhů zboží si na radnici ale stěžovali někteří starší občané.

Nájemní smlouva muslimskému obchodu zatím platí do roku 2019, ale úřady chtějí záležitost v říjnu opět projednat, a pokud se vepřové či alkohol do supermarketu nevrátí, hodlají dohodu kvůli jejímu porušení vypovědět.