Centrum noční Tirany

Centrum noční Tirany Zdroj: Profimedia.cz

Albánská Tirana staví největší mešitu na Balkáně

Evropskou unii zřejmě opustí Británie, přesto by mohla dál expandovat. Vstoupit chtějí balkánské země včetně Albánie, která je co do parity kupní síly třetím nejchudším státem Evropy. Od možného členství v EU si její občané slibují potlačení korupce, první krok nicméně musí udělat tamní vláda sama: podmínkou dalších vstupních jednání je reforma justice. Češi si ovšem Albánii oblíbili už teď, je pro ně stále populárnější destinací a někteří čeští podnikatelé v ní vidí obchodní šanci

Blízkost. Zaklínadlo mnoha současných reklam dostává ve (stále ještě) jedné z nejchudších zemí Evropy nové významy. Viditelné je to zejména v jejím hlavním městě Tiraně. Nedaleko sebe zde narazíte na luxusní hotely, monumenty v duchu socialistického realismu, trendy noční kluby i budovy, u nichž nevíte, zda se teprve stavějí nebo už bourají.

Současně není problém se cítit ve městě komfortně. Tirana by totiž sama o sobě mohla Evropě posloužit jako vzor v současnosti tolik vzývané tolerance: bok po boku stojí kostely i mešity, výjimkou nejsou ani případy, kdy příslušníci jedné rodiny vyznávají odlišná náboženství. „Naším hlavním náboženství je rodina. Jednotlivé svátky, ať už křesťanské, muslimské či pravoslavné, jsou tak příležitostí k tomu se sejít a slavit společně,“ vysvětluje studentka psychologie Amisa.

V celé zemi převažuje islám, vidět je to i v hlavním městě, kde například za vydatné finanční pomoci Turecka roste budoucí největší mešita na Balkáně. V Tiraně ale doznívá stavební boom, který se zdaleka neomezuje jen na sakrální budovy. Vedle náboženských staveb rostou i výškové kancelářské komplexy, brzy zde otevře své provozovny také KFC coby první nadnárodní řetězec rychlého občerstvení v zemi.

 

Celou reportáž najdete na webu E15.cz >>>