Bílé děti se podle plakátu chovají „vzorně“.

Bílé děti se podle plakátu chovají „vzorně“. Zdroj: Twitter

Červený kříž byl obviněn z rasismu, na plakát připsal nesprávné chování hlavně černochům

Americké sociální sítě rozpoutaly další skandál kolem rasismu. I když možná se jedná spíše o pseudoskandál. Ať je to jakkoli, média po celém světě si toho všimla, protože problémy způsobila vážená organizace jménem Červený kříž.

Červený kříž nechal v Coloradu vyrobit plakáty, které upozorňovaly na nesprávné chování dětí v plaveckých bazénech a jejich bezprostředním okolí. Účelem bylo zvýšení bezpečnosti dětí.

Jenže prakticky všechna upozornění, co dělají některé děti nesprávně, se týkalo dětí černých nebo z jiných etnických menšin. Bílé děti se podle plakátu chovají „vzorně“.

To nemohlo uniknout pozornosti některých lidí na sociálních sítích. Obvinění z rasismu se objevilo okamžitě a prakticky okamžitě reagoval i americký Červený kříž – plakáty stáhnut z oběhu a omluvil se.

„Děkujeme vám, že jste nás upozornili. Materiály stahujeme i z našich stránek a vyrábíme nové,“ napsal Červený kříž na svých amerických stránkách.

Někteří diskutující (v tom jsou sociální sítě velmi kruté) ale nastolili nové otázky: A kdo bude ten nesprávný teď? Jenom bílí? Nebo jenom Afroameričané? Nebo snad Hispánci či Asiaté? A budou to více ženy nebo muži?

Americkému Červenému kříži není co závidět. I když jeho pracovníci to samozřejmě mysleli dobře, podle všeho v tom nebyl vůbec žádný rasismus.