Hillary Clintonová už se vidí, jak "přepisuje dějiny".

Hillary Clintonová už se vidí, jak "přepisuje dějiny". Zdroj: Facebook

Hillary Clintonová už se vidí, jak "přepisuje dějiny".
I vaše daně zvednu ... (Bernie Sanders)
Bernie Sanders a jeho "demokratický socialismus".
Bernie Sanders chce dělat revoluci.
Hillary Clintonová zabodovala, zvyšuje náskok.
8
Fotogalerie

Clintonová už se považuje za vítězku primárek, Sanders se ale stále nevzdává

Bývalá šéfka americké diplomacie Hillary Clintonová ohlásila své vítězství v boji o demokratickou nominaci do listopadových prezidentských voleb. "Poprvé v dějinách naší země se žena stane kandidátkou za velkou politickou stranu," prohlásila osmašedesátiletá politička na shromáždění radujících se přívrženců v newyorském Brooklynu, kterým děkovala za dosažení tohoto milníku.

"Můžeme hrdě říci, že v Americe není žádná překážka příliš velká, žádný strop příliš vysoký, než aby se nedaly zdolat," poznamenala poté, co podle odhadu CNN vyhrála primárky v New Jersey a vede v Jižní Dakotě a Novém Mexiku. "Vítězství nepatří jednomu člověku, ale generaci tžen a mužů, kteří bojovali a obětovali se, aby toto umožnili," dodala.

Avšak v Severní Dakotě a Montaně zvítězil její soupeř, senátor Bernie Sanders, který doufá v možnost ještě zpochybnit triumf Clintonové. Jenže i v nejpomaleji sčítané Kalifornii, tradičně docela levicové, získala Clintonová asi 56 procent hlasů, respektive přes 320 delegátů, zatímco na Sanderse zbyly dvě stovky.

Demokratické primárky se v "superúterý" odehrávaly celkem v šesti státech, dohromady s 806 hlasy. Pro Clintonovou by vítězství mělo velký význam, soudí analytici. Mohla by sebevědoměji vstoupit do boje s Donaldem Trumpem, který vyhrál republikánské primárky v New Jersey, Novém Mexiku, Jižní Dakotě a Montaně.

Ale již dříve si bývalá prvá dáma zajistila nezbytný počet delegátů potřebný k automatickému získání demokratické nominace. Podle výpočtů agentury AP se Clintonové o víkendu podařilo dosáhnout hranice 2383 delegátských hlasů. Clintonová tak bude první ženou, kterou vyšle do voleb jedna z velkých politických stran v USA. Její kandidatura pro listopadové prezidentské volby by měla být schválena na nominačním sjezdu demokratické strany, který se uskuteční v červenci ve Filadelfii.

Ovšem Sanders se stále nevzdává: po úterním hlasování před svými příznivci v Santa Monice řekl, že z nominačního souboje neodstupuje. "Budeme bojovat, abychom zvítězili v primárním hlasování ve Washingtonu. Budeme pokračovat v našem boji za sociální, ekonomickou a rasovou spravedlnost až do Filadelfie," sdělil s odkazem na celostátní sjezd demokratů, který se bude konat v červenci ve Filadelfii.

"Jsem v matematice dost dobrý a vím, že boj, který nás čeká, je velmi obtížný. Budeme ale dále bojovat o hlas každého z delegátů," prohlásil Sanders. Clintonová totiž spoléhá, že ji budou volit tzv. superdelegáti, tedy stranické špičky, kteří zatím svou podporu slíbili. A Sanders se je bude snažit přesvědčit, i když šance rapidně klesají.