Vítěná bankovka 2015 - Novozélanská pětidolarovka

Vítěná bankovka 2015 - Novozélanská pětidolarovka Zdroj: International Bank Note Society

Skotská pětilibrovka
Švédská dvacetikoruna
Kazašských 20 tisíc tenge - líc
Kazašských 20 tisíc tenge - rub
Ruská stolibrovka
11
Fotogalerie

Bankovkou roku je pětidolarovka z Nového Zélandu

Klání o nejhezčí bankovku roku přesvědčivě vyhrála „úžasná“ bankovka v nominální hodnotě pět dolarů, kterou se od října loňského roku platí na Novém Zélandu. Ze čtyřiceti navržených ji jako „jasného vítěze“ označila porota International Bank Note Society.

Mezinárodní společnost pro bankovky ocenila „nádherný oranžový a hnědý design“ a „senzační polymerové okno“ nové pětidolarovky, která na líci zobrazuje prvního dobyvatele Everestu Sira Edmunda Hillaryho hledícího na nejvyšší horu země protinožců Aoraki/Mount Cook a na rubu vzácného tučňáka žlutookého a místní květenu. Bankovka s nejmodernějšími ochrannými prvky je tištěna v kanadské Ottawě.

Na dalších místech se, bez určení pořadí, umístily dvacet švédských korun, ruská storublovka, kazašských 20, 000 tenge a pětilibrovka skotské banky Clydesdale.

Účastnit se mohou papírové peníze, které byly poprvé vydány daný rok a jsou v běžném oběhu. Banky v různých zemích světa loni vypustily do oběhu téměř 150 nových bankovek. Jen necelých 40 z nich ale bylo dostatečně inovovaných, aby se mohly zúčastnit soutěže. Hodnotí se jejich umělecká hodnota a inovativní bezpečnostní prvky, včetně barev, kontrastu a jejich vyváženosti.

Mezi minulé vítěze patří Trinidad a Tobago (2014), Kazachstán, který vyhrál v letech 2011-2013, Uganda (2010), Bermudy, Samoa, Skotsko, Komorské ostrovy, Faerské ostrovy a Kanada (2004).