Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka Zdroj: ČTK/AP/Kevin Wolf

Sobotka: Kvótám se ČR bude bránit i žalobou

Premiér Bohuslav Sobotka dnes uvedl, že v případě schválení povinného přerozdělování migrantů (tzv. systém kvót). Premiér si ale zároveň myslí, že se přijetí kvót podaří zabránit. Česká vláda se proti přijetí kvót dlouhodobě vymezuje - včera se k nim vyjádřil i ministr Zaorálek, který uvedl, že je ČR odmítá, protože nejsou funkční.

"Nechci vylučovat dopředu žádnou reakci," řekl předseda vlády na dotaz na možnou žalobu.

Česká vláda již dříve odmítla, aby se republika připojila k žalobě, kterou se Maďarsko a Slovensko u Soudního dvora EU hodlají bránit loňskému rozhodnutí Rady EU. V září v ní ministři vnitra států EU většinou hlasů schválili kvóty pro přerozdělení desetitisíců uprchlíků. Proti tehdy byly Česko, Slovensko, Rumunsko a Maďarsko, Finsko se zdrželo. Podle premiéra by bylo chybou se k této žalobě připojit, protože české vládě by se pak hůř bránilo právě zavedení trvalého mechanismu přerozdělování uprchlíků.

 

K tomu, aby se ČR k žalobě připojila, premiéra opětovně vyzval předseda opoziční ODS Petr Fiala. "Musíme se připojit k té žalobě, jinak to špatně dopadne," prohlásil na Primě.

Změnu pravidel, podle kterých se rozhoduje o žádostech o azyl, má Evropská komise předložit do léta. Ve dvou předběžných variantách počítá s přerozdělováním migrantů. Sobotka to označil za motivování k nelegální migraci a za snahu o federalizaci azylové politiky.

Proti trvalému mechanismu přerozdělování by podle premiéra měla vzniknout širší koalice než jen na půdorysu visegrádské skupiny. Jednoznačně proti trvalému přerozdělovacímu mechanismu se staví například i Francie, uvedl Sobotka. ČR bude podle něj usilovat o to, aby se o této věci jednalo v Evropské radě, kde hlavy států a vlád přijímají rozhodnutí jednomyslně, a ne v ministerské Radě EU, kde se používá většinové hlasování. "Pokud se to (zablokování mechanismu) nepovede, pak bych nevylučoval žádnou možnost reakce ze strany České republiky," prohlásil.

 

Proti trvalému přerozdělování hodlá premiér argumentovat i problémy, které byly v ČR s projektem přesidlování křesťanských uprchlíků z Iráku, z nichž se část rozhodla Česko opustit. "Dopadlo to podle starého českého přísloví: 'Za dobrotu na žebrotu'," podotkl. Uprchlíci si podle předsedy vlády hledají zemi s nejvýhodnějšími životními podmínkami nebo stát, kde mají příbuzné. "Proti tomu postavit systém relokací, to prostě nebude funkční," dodal premiér.