Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Poslanci projednají zákon o zákazu kouření v restauracích

Poslanecká sněmovna by mohla již tento týden rozhodnout o zákonu, který je v Česku sledovaný a velmi diskutovaný - zákaz kouření v restauracích. Schůze, na níž bude zákon diskutován, začne již toto úterý odpoledne.

Návrh takzvaného protikuřáckého zákona zakazuje kouření v restauracích, barech, kavárnách, vinárnách a podobných zařízeních. Poslanecké návrhy na zmírnění této restrikce sněmovní výbory nepodpořily, zákonodárci je ale budou moci uplatnit ve druhém čtení. Ministerstvo zdravotnictví připouští úlevu pro elektronické cigarety. Předloha přinese omezení i pro prodej a podávání alkoholu, například hostinští budou muset nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než pivo. Ke schvalování normy by se poslanci mohli dostat v posledním týdnu březnové schůze.

Už příští týden ve středu by měla Sněmovna rozhodnout o normě, která zvyšuje daňovou slevu na druhé dítě o stokorunu měsíčně a na další děti o 300 korun. U prvního dítěte se úleva nezmění. Slevy budou moci rodiče uplatnit podle pozměňovacího návrhu rozpočtového výboru zpětně od letošního ledna.

Před schvalováním je školská novela, která předpokládá zavedení povinného posledního roku mateřské školy, povinné maturitní zkoušky z matematiky a sjednocení přijímacích zkoušek na střední školy. Poslanci budou patrně v pátek 11. března rozhodovat i pozměňovacím návrhu, jenž by umožnil domácí vzdělávání na druhém stupni základní školy. O dva dny dřív by Sněmovna měla rozhodovat o úpravách trestní odpovědnosti firem a o trestnosti přípravy krácení daně.

Nový zákon o zadávání veřejných zakázek by měl začít platit nejpozději 18. dubna. Do té doby musí Česko převést do národní legislativy evropské směrnice, jinak hrozí omezení čerpání evropských dotací. Zadavatel dostane díky novému zákonu k dispozici řadu kritérií, podle kterých se bude moci rozhodovat o kvalitě nabídek. Nebude tak muset pokaždé rozhodovat výhradně podle nejnižší nabídnuté ceny, jako tomu je nyní. K vládní předloze se sešly dvě stovky návrhů úprav, výbor pro veřejnou správu se ještě nestihl ke všem vyjádřit.

V návrhu programu schůze je i závěrečné schvalování tří zákonů, které mají od příštího roku regulovat a zdanit hazard. Vláda navrhuje tři sazby daní, nejvyšší, 35 procent, se má vztahovat na technická zařízení, tedy hlavně hrací automaty. Sněmovní rozpočtový výbor však doporučil zavést jen dvě sazby, a to 35 procent na automaty a 23 procent na ostatní druhy hazardu.

Ke schvalování míří i poslanecká novela, která ruší placení poplatků za vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu při stavbě rodinných domů. Podle zemědělského výboru by se poplatky měly platit i nadále, ale proti dnešku by měly klesnout.

Návrh programu březnové schůze čítá celkově 225 bodů včetně debaty o migraci, kterou poslanci přerušili na minulé schůzi. Nepředpokládá se, že zákonodárci vyčerpají celý návrh programu.