V Evropě nejtlustější děti do pěti let věku jsou v Irsku, kde jich nadváhou či obezitou trpí 27 procent, a v Británii, kde je to 23 procent

V Evropě nejtlustější děti do pěti let věku jsou v Irsku, kde jich nadváhou či obezitou trpí 27 procent, a v Británii, kde je to 23 procent Zdroj: profimedia.cz

Je vám to povědomé?
Na zdraví!
Ryuta, 10 let, Tokio, Japonsko
3
Fotogalerie

Tlusté děti - je jich už 41 milionů. A nevyrostou z toho

Zatímco v roce 1990 na světě trpělo nadváhou asi 31 milionů dětí, dnes je to už o deset milionů víc. Situace je děsivější o to víc, že se jedná o věkovou skupinu dětí do pěti let.

Podle Světové zdravotnické organizace se od roku 1990 zvedl problém dětské nadváhy ze 4,8 % na 6,1 % dětí do pěti let na celém světě. Podle dat sesbíraných odborníky žije větší podíl dětí s nadváhou v chudších zemích, zejména v Asii a v Africe. V roce 2014 v těchto státech mělo nadváhu 15,5 milionu dětí. Oproti roku 1990 je to dvakrát tolik.

Je otázkou, jak se s rostoucím problémem vypořádat. Podle expertů je jednou z možností daňově zatížit sladké, včetně nápojů. Také by měly mít větší odpovědnost školy. Základem má být poskytování informací o zdravém jídle a příležitost k většímu množství pohybu. Ale hlavní jsou samozřejmě rodiče. „Nemůžete dvouleté dítě vinit z toho, že je tlusté, líné a moc jí,“ vysvětluje jeden ze světových odborníků, Peter Gluckman.

Že se nejedná jen o zahraniční problém, potvrzuje zpráva českého ministerstva zdravotnictví hodnotící projekt Prevence a včasný záchyt dětské obezity. Probíhal koncem roku 2015 a ukázal, že třetina chlapců a čtvrtina dívek na základních školách má podle výpočtu indexu tělesné hmotnosti přebytek tuku. Alarmující je i počet těch, kteří si dětskou obezitu a nadváhu přenášejí do dospělého věku. Je to až 80 %.

K potížím s nadváhou se samozřejmě přidávají další problémy a onemocnění. I čeští odborníci se shodují, že problémem je neaktivní trávení volného času a jídelníček, který lenivému stylu života vůbec neodpovídá.