Uzbecké aerolinky chtějí na letišti vážit pasažéry

Uzbecké aerolinky chtějí na letišti vážit pasažéry Zdroj: Wikimedia

Uzbecké aerolinky chtějí před odletem vážit pasažéry

Uzbecké aerolinky plánují na letišti vážit všechny pasažéry, kteří budou nastupovat do jejích letadel. Nové opatření prý zavádějí kvůli bezpečnosti, aby piloti měli dokonalý přehled o celkovém zatížení letadla. O novém opatření společnosti Uzbekistan Airways informovala agentura AFP.

Uzbecká letecká společnost chce zjišťovat hmotnost cestujících a jejich příručních zavazadel. "S ohledem na pravidla Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu (IATA) jsou aerolinky povinovány provést standardní předletovou proceduru vážení pasažérů s příručními zavazadly, a dodržovat tak požadavky na zajištění bezpečnosti letu," uvedla firma ve svém prohlášení.

IATA ale tvrdí, že žádná pravidla, která by nutila letecké společnosti k vážení jednotlivých cestujících, nemá. "Všechny aerolinky mají svůj vlastní postup, aby dokázaly propočítat váhu nákladu, zatížení a rovnováhu v kabině," uvedl mluvčí IATA Chris Goater.

Poté, co se o nový postup při odbavení v Uzbekistánu začala zajímat domácí a zahraniční média, aerolinky své prohlášení z internetových stránek stáhly. Není tedy jasné, zda a kdy chtějí s vážením na letišti začít.

Pro letecké společnosti na celém světě je kalkulace zatížení letounu velice důležitá, většinou se ale provádí pomocí koeficientů, jimiž se vynásobí celkový počet lidí na palubě. Konkrétní váhu cestujících zjišťují například na Filipínách v případě leteckých linek provozovaných vrtulovými letadly. Aerolinky v tichomořském ostrovním státě Samoa zase zavedly zvláštní poplatek, jehož výše se odvozuje od váhy pasažéra. Firma tak prý bojuje s výrazným nárůstem míry obezity, napsala agentura AFP.