Zvláštnímu ocenění se jí dostalo například od prezidenta Kennedyho

Zvláštnímu ocenění se jí dostalo například od prezidenta Kennedyho Zdroj: White House Archive

Zvláštnímu ocenění se jí dostalo například od prezidenta Kennedyho
Tisíce dětí se narodily bez nohou, rukou či s deformovaným trávicím ústrojím
2
Fotogalerie

Ve 101 letech zemřela žena, která zachránila tisíce dětí před zmrzačením. Přečtěte si její fascinující příběh

Popisovali ji jako nevýraznou a neprůbojnou. Vlasy nosila sepjaté vzadu do spony, líčidla nepoužívala vůbec. Možná proto, že věděla, kolik chemie v nich je. Farmakoložka Frances Oldhamová Kelseyová zemřela ve věku 101 let. Víte, jak zachránila tisíce amerických dětí před tělesnými vadami či dokonce před smrtí?

Začátek příběhu Frances, která ve Spojených státech nedovolila užívání léku s látkou thalidomid, je vlastně mimo Spojené státy. Počátek celé kauzy musíme hledat v tehdy ještě rozděleném Německu, konkrétně v NSR.

Zprvu to vypadalo jako pohádka. Hypnotikum, které pomáhá lidem spát, a to bez rizika smrti kvůli případnému předávkování. V 50. letech minulého století se lék, jehož účinná látka se jmenuje thalidomid, rychle rozšířil, a to zvláště v Německu. Vyráběl jej německý chemický koncern Grünental od roku 1957. Ulevoval i od nachlazení a bolestí. Bohužel však jeho testování nebylo dostatečné, a tak zvláště u těhotných žen, které jej získaly bez lékařského předpisu, začalo období, které se v moderních dějinách farmaokologie označuje jako největší tragédie vůbec.

Těhotné ženy si lék kupovaly ve velkém, lék byl totiž zprvu považován za bezpečný. Pak ale přišla tragédie: tisíce dětí se narodily bez nohou, rukou či s deformovaným trávicím ústrojím. V některých případech dětem chyběly např. i uši, což se stalo jedné z prvních holčiček, u níž byla deformace zaznamenaná. Server Zdravotnidenik.cz uvádí, že to byla dcera jednoho ze zaměstnanců výrobce léků, zmíněné firmy Grünental. Server zároveň uvádí, že dětí deformovaných thalidomidem je až 12 tisíc. Některé zdroje uvádí i vyšší čísla, nejnižší odhad hovoří o deseti tisících.

V této fázi tragického příběhu nastupuje do své role farmakoložka Frances Oldhamová Kelseyová. Jako zaměstnankyně amerického úřadu pro kontrolu léčiv musela čelit silnému lobby ze všech stran – německá firma totiž chtěla lék s německým názvem Contergan prodávat i do Spojených států, kde se měl jmenovat Kevadon. Výzkumy, o něž se lék opíral, se ale zkušené farmakoložce nezdály dostatečně přesvědčivé. Postupně o thalidomidu získávala z odborných kruhů špatné zprávy – ať už to bylo od svých zahraničních kolegů či z novin. Oldhamová nakonec opravdu rozšíření tohoto léku v USA zabránila.

Zvláštnímu ocenění se jí dostalo například od prezidenta Kennedyho či z její rodné Kanady. Zprávu o její smrti přinesl včera The New York Times. Lékařka zemřela v úctyhodných 101 letech.