Mezinárodní měnový fond (MMF) varoval Ukrajinu před chystaným přijetím zákonů, které by zvrátily reformní kurz země

Mezinárodní měnový fond (MMF) varoval Ukrajinu před chystaným přijetím zákonů, které by zvrátily reformní kurz země Zdroj: profimedia.cz

Mezinárodní měnový fond varoval Kyjev před ústupem od ekonomických reforem

Mezinárodní měnový fond (MMF) varoval Ukrajinu před chystaným přijetím zákonů, které by zvrátily reformní kurz země a "podstatně poškodily" ukrajinskou snahu o ozdravení finanční situace. Uvedl to v dnešním sdělení fondu ředitel jeho evropského oddělení Poul Thomsen. 

Thomsen mluvil o balíku sedmi legislativních návrhů, který by měl ukrajinský parlament projednávat příští týden. Podle něj by zvrátily dosavadní reformy důchodového systému, energetického sektoru a opatření k racionalizaci státních výdajů.

Ukrajinské banky by podle zástupce MMF poškodila další zákonná předloha o převodech devizových úvěrů na hřivny. Dopad těchto zákonů vyčíslil Thomsen do konce tohoto roku na téměř dvě procenta hrubého domácího produktu a v příštím roce na 3,5 procenta HDP.

"Vycouvat z ekonomických reforem v zájmu krátkodobých výhod Ukrajině v minulosti vždy uškodilo," uvedl Thomsen podle agentury Reuters . "Ukrajina musí zůstat na cestě reforem," dodal.

MMF se na počátku měsíce dohodl s Ukrajinou na opatřeních, která bude muset udělat pro uvolnění dalších 1,7 miliardy dolarů (zhruba 46 miliard Kč) z letos dohodnutého čtyřletého úvěrového programu v celkovém objemu 17,5 miliardy USD. Ukrajinská vláda doufá, že tyto peníze dostane v srpnu, z Thomsenových slov ale plyne, že v případě přijetí kontroverzních zákonů by s tím počítat neměla. V březnu obdržel Kyjev od MMF prvních pět miliard dolarů.

Ukrajina se následkem špatného hospodaření a konfliktů s proruskými separatisty na východě země pohybuje na pokraji státního bankrotu. Kyjev nyní jedná se soukromými věřiteli o restrukturalizaci svého zahraničního dluhu a jednání se kvůli odlišným představám obou stran ocitla v mrtvém bodě. MMF v červnu naznačil, že by mohl pokračovat v půjčování peněz Ukrajině i v případě, že jednání zkrachují a země nebude schopna plnit své závazky.