Organizátorka petice proti EU Inge Rauscher

Organizátorka petice proti EU Inge Rauscher Zdroj: Johannes Kernmayer

Odpůrci EU se opět snaží v Rakousku uspět s peticí za vystoupení země z Unie

Odpůrci Evropské unie se v Rakousku opět snaží uspět s peticí, která vyzývá k odstoupení od smlouvy s EU. Zda se jim to může podařit, se uvidí už za několik dní. Informoval o tom web thelocal.at.

Aby byla petice úspěšná, tedy aby se vůbec projednávala v rakouském parlamentu, musí organizátoři sesbírat do 1. července 100 tisíc podpisů. A to se jeví podle odborníků spíše jako nereálné číslo.

Evropská unie sice obecně není u našich jižních sousedů nijak populární, ale Rakušané uvažují pragmaticky a podle nedávných průzkumů je pro vystoupení z EU pouze necelá třetina obyvatel.

Hlavní organizátorkou petice je důchodkyně Inge Rauscher (66), která „bojuje“ proti Unii už dlouhá léta a akci opakuje. Podle ní by totiž na tom byli Rakušané finančně daleko lépe, kdyby byli mimo EU. Konkrétně prý každá rodina ročně získá navíc 9800 euro, „kdyby nebylo Bruselu“.

Petice je k dispozici všem občanům na městských nebo okresních úřadech. Podle rakouských zákonů ji mohou podepsat lidi starší 16 let a těch je v zemi kolem 6,4 milionu.

Euroskeptici se v Rakousku hlásí spíše k pravicovým stranám.