Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: EPA

Putin zuří, ruská organizace na ochranu spotřebitelů varovala Rusy před cestami na Krym

Prezident Vladimir Putin a ruské úřady zablokovaly web místní nevládní organizace, která zastupuje práva spotřebitelů, jen proto, že ta varovala Rusy před cestami na Krym. Prý tím „slouží zájmům cizích států“.

A čím se organizace „provinila“? Informoval o tom web news.co.au.

Minulý týden varovala před cestami na „okupované území“ a myslela tím právě Krym, které Rusko skutečně v březnu loňského roku okupuje. Podle mezinárodního práva, jak je vnímáno na Západě, ale patří tento poloostrov pořád Ukrajině.

Zpráva organizace zastupující spotřebitele vycházela při svých informacích z toho, že někteří Rusové, kteří teď vyvíjí podnikatelské aktivity na Krymu, prý pak mají problémy se získáním víz do členských zemí EU, konkrétně těch, které jsou v Schengenském prostoru.

Putin reagoval tím, že označil podobné zprávy za „službu zájmům cizích států“ a nechal zablokovat internetovou stránku organizace. Dokonce se objevily informace, že ochránci spotřebitelů by mohli být trestně postiženi.

Krym, býval oblíbené přímořské letovisko, ale loni sem přijelo daleko méně turistů, protože předtím 80 procent návštěvníků tvořili Ukrajinci. Přijelo i minimum lidí ze Západu.