Nemocnice na Bulovce

Nemocnice na Bulovce Zdroj: Profimedia

Nemocnice Na Bulovce přijala prvního pacienta v Česku s podezřením na nákazu MERS

Pražská Nemocnice Na Bulovce přijala prvního pacienta v ČR s podezřením na nákazu koronavirem MERS. Podrobnosti sdělí dnes ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) na mimořádném brífinku, sdělil ředitel odboru komunikace s veřejností Jan Štoll. Podezření na nákazu u Jihokorejce, který byl hospitalizován o víkendu na Slovensku, už testy vyloučily. Od května, kdy nákaza v Koreji propukla, zemřelo 19 pacientů a 154 lidí se virem infikovalo.

Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit. Korejské ministerstvo informovalo, že dvě tamní nemocnice zahájily experimentální léčbu pacientů trpících MERS. Spočívá v v injekčním podávání krevní plazmy odebrané uzdravujícím se pacientům.

Léčba pomocí krevní plazmy byla s jistými pozitivními výsledky využívána i u vážně nemocných pacientů trpících onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které způsobuje koronavirus z téhož kmene jako MERS a které si v roce 2003 vyžádalo na 800 obětí.

Jižní Korea má největší počet případů infekce MERS mimo oblast Blízkého východu, kde se choroba v roce 2012 objevila poprvé a kde od té doby nákaze podlehlo na 450 lidí. Do země nákazu zavlekl jeden z místních podnikatelů, který se počátkem května vrátil ze zemí Blízkého východu.

Světová zdravotnická organizace svolala kvůli šíření viru MERS na dnešek do Ženevy mimořádnou schůzi.