Zámek Valtice

Zámek Valtice Zdroj: wikipedia.org

Kastelán zámku Valtice nechal zničit a spálit 58 výtvarných děl. Jen tak..

Policie stíhá bývalého kastelána zámku Valtice na Břeclavsku Michala Tlustáka za to, že nechal zničit 58 obrazů současných autorů, čímž podle spisu způsobil škodu 4,66 milionu korun. Jde o díla 39 výtvarníků ze šesti zemí. Vznikla od roku 1992 ve valtické zámecké jízdárně při výtvarném sympoziu Velký formát.

Památkáři hrozí až tři roky vězení za poškozování cizí věci, řekl dnes novinářům břeclavský kriminalista Josef Michálek, který se kauzou zabývá. „Výsledek vyšetřování byl pro nás velkým překvapením. Původně jsme si mysleli, že díla ukradl organizovaný gang, který s nimi bude chtít obchodovat," uvedl uvedl. Policie ale zjistila, že obrazy zničili zaměstnanci zámku na přímý pokyn kastelána. Rámy obrazů byly spáleny a obrazy jsou nenávratně pryč, doplnil.

Michálek vzhledem k pokračujícímu vyšetřování neupřesnil, jakým způsobem byla díla zničena. Motiv činu kriminalisté neuvedli. Zástupce vedoucího břeclavské policie Jan Cupal řekl, že je "úsměvný, pohnutky pachatele ale zatím nelze sdělit". Podle dostupných informací národní památkový ústav ve čtvrtek Tlustáka propustil. Středu a ve čtvrtek strávil v policejní cele, protože kriminalisté navrhovali jeho vazební stíhání. Soud jim ale nevyhověl.

Mezi poškozenými tvůrci jsou současní výtvarníci z ČR, Rakouska, Německa, Maďarska, Slovenska a Polska. Ceny obrazů se pohybovaly od 50 000 do 420 000 korun. Mezi autory zničených děl jsou také nedávný neúspěšný kandidát na českého prezidenta Vladimír Franz, slovenský výtvarník Vladimír Popovič nebo čeští výtvarníci Ivo Sedláček, Kamil Mikel a Petr Lysáček.

Mezinárodní výtvarné sympozium Velký formát se v jízdárně valtického zámku konalo každoročně v květnu již od roku 1992. Moderní výtvarníci při něm vytvářeli rozměrná díla, z nichž část zůstala uložena v areálu zámku. Loni v březnu pak Tlusták telefonicky oznámil policii, že tato výtvarná díla zmizela.

"Vyšetřování ale ukázalo, že je sám nechal zničit," řekl Cupal. Lze předpokládat, že ke stíhání se přidají i poškození autoři a budou po památkáři žádat náhradu vzniklé škody.

Jízdárna zámku je čerstvě zrekonstruovaná. Veřejnost si ji bude moci prohlédnout již počátkem května, kdy se v ní budou konat některé akce spojené s Valtickými vinnými trhy.