Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: Profimedia

Kam letos pro nejlepší vína? Vítězové soutěže Vinařství roku jsou už známy

Vítězem soutěže vinařství roku 2014 se stala společnost Chateau Valtice-Vinné sklepy Valtice. Výsledky byly včera vyhlášeny v pražském Veletržním paláci. Na výběru vítěze se letos stejně jako loni kromě odborné poroty svými hlasy podílela také veřejnost. Šestého ročníku soutěže se účastnilo 32 vinařství, o pět více než loni.

Celkový vítěz vyhrál také v kategorii velkých vinařství. V kategorii středních vinařství patří první příčka Žernoseckému vinařství. Nejlepším malým vinařstvím určila porota Vinařství Špalek. Celkovým vítězem se podle pravidel soutěže stal ten z trojice vítězů jednotlivých kategorií, který zároveň obdržel nejvíce hlasů od veřejnosti. Lidé hlasovali prostřednictvím internetu a SMS zpráv.

Absolutně však hlasující nejvíce hlasů poslali Zemědělskému družstvu Sedlec u Mikulova, které s více než sedmi tisíci hlasy získalo cenu veřejnosti "Mediatel Vindemia Publica". Vítěz bude mimo jiné užívat titul Vinařství roku pro marketingové účely. Bude tak moci činit bez časového omezení, vždy však s uvedením roku 2014, za který jej získal.

Vinařství roku se odlišuje od ostatních vinařských soutěží v zemi, při nichž mezi sebou většinou jednorázově zápolí vzorky vín. Při soutěži je totiž posuzována celoroční práce podniku, který je navíc hodnocen podle řady kritérií. Podle dřívějšího vyjádření šéfa vinařského svazu Tibora Nyitraye se vítězem zjednodušeně řečeno stává to vinařství, které produkuje nejlepší víno a zároveň je nejlépe řízeno.

Soutěž vyhlašuje Svaz vinařů České republiky ve spolupráci s Národním vinařským centrem. Má podporu Vinařského fondu a Potravinářské komory. Loni se celkovým vítězem stalo vinařství Sonberk.

Tuzemská produkce vína z loňské sklizně dosáhne zhruba 500 000 hektolitrů. Průměrná spotřeba vína je u nás 20 litrů na osobu a je výrazně vyšší než produkce. Čeští a moravští vinaři jsou schopni z domácích vinic zásobit zhruba jen pětinu trhu, zbytek se musí vyvážet.