Francouzské děti poznali na videu ISIS vraždícího spolužáka

Francouzské děti poznali na videu ISIS vraždícího spolužáka Zdroj: YouTube.com

Francouzské děti poznaly na videu Islámského státu vraždícího spolužáka

Mladík, který před běžící kamerou zastřelil izraelského zajatce, je nejspíš identifikován. Francouzští školáci se domnívají, že na propagandistickém videu takzvaného Islámského státu poznali svého spolužáka.

List Frankfurter Allgemeine Zeitung 14. března referuje o tom, že školský inspektor departementu Haute-Garonne v jižní Francii Jacques Caillaut v pátek večer oznámil, že žáci z Vauquelin Collège v Toulouse „poznali jednoho ze svých kamarádů ze třídy“. Skutečně existuje dítě, které od půlky března loňského roku už na této škole není nahlášeno. K identitě dotyčného chlapce nemohl inspektor nic dalšího uvést.

Na propagandistickém videu, které bylo zveřejněno v úterý, je vidět poprava arabského občana Izraele, kterou vykonal chlapec a řídil muž, který francouzsky hrozí židům a Jeruzalému. Na videu je oběť obviněna, že vykonávala špionáž pro izraelskou tajnou službu Mossad. Zajatec klečí před asi dvanáctiletým chlapcem a oním mužem. Pak se chlapec postaví k vězni a střelí ho do hlavy.

Obětí je devatenáctiletý Arab z východního Jeruzaléma Muhammad Said Ismail Musallam. Ten také na videu tvrdí, jak ho získal Mossad a že měl za slušné peníze podávat zprávy o výzbroji ISIS a Palestincích, kteří opustili Palestinu a přidali se k bojovníkům ISIS.

Teroristická rodinka

Francouzské bezpečnostní orgány prověřují, zda se v případě onoho dospělého muže z videa jedná o příbuzného atentátníka Mohameda Meraha, který neblaze proslul v jihofrancouzském Toulouse. Muž z videa by pak byl Sabri Essid, jehož matka se vdala za otce Mohameda Meraha.

Sám Merah také stojí za zmínku, aby bylo zřejmé, jak to někdy s džihádem chodí. Narodil se v roce 1988. Jeho rodiče se rozvedli, když mu bylo pět. Vyrůstal se dvěma bratry a sestrami. Podle svědectví měl násilnické sklony od dětství. Merah byl v mládí několikrát trestán, většinou za menší přečiny jako krádeže peněženek. Podle svých známých nikdy v životě nebyl v mešitě. Francouzské úřady o něm věděly, protože cestoval do Afghánistánu a Pákistánu. Patřil k jedné džihádistické skupině a duševně byl nejspíš narušený, protože po jeho pokusu o sebevraždu v roce 2008 u něj psychiatři zjistili narcistickou poruchu a sklony k depresivním náladám.

V březnu 2013 v Toulouse a okolí Merah zastřelil celkem sedm lidí, mezi nimi jednoho učitele a tři žáky židovské školy. Sám pro svůj čin uváděl antisemitské motivy a byl označen za islamistického teroristu, ale noc před útokem trávil v night clubu a sotva se dá označit za typ věřícího muslima. Po činu byl obklíčen policií a zahynul při přestřelce.

Sabri Essid už byl jednou zadržen v prosinci 2006 v Sýrii v domě. Který byl útočištěm příslušníků al-Kajdy na jejich cestě do Iráku. Sabri Essid byl poslán zpět do Francie a 2009 odsouzen na pět let do vězení. V roce 2014 odešel do Sýrie.

Poslední dobou se zdá, že francouzské úřady už měli v rukou různé podezřelé existence, ale nechali je zase běhat na svobodě. Bohužel se smutnými následky.