Palác Quirinale, sídlo italského prezidenta

Palác Quirinale, sídlo italského prezidenta Zdroj: Profimedia.cz

Nový italský prezident zpřístupní svůj palác každý den veřejnosti. Neotevře Zeman Lány?

Nový italský prezident, soudce Sergio Mattarella, si ve své funkci počíná netradičně a nedbá na některé zvyklosti. Do úřadu nastoupil 3. února a teď oznámil, že historický římský palác Quirinale, kde sídlí, bude otevřen každý den i pro veřejnost. Informovala o tom BBC.

Obrovský palác ze 16. století byl zatím pro veřejnost otevřen pouze po dobu několika hodin vždy v neděli dopoledne. Ve slavné budově sídlilo kdysi 30 papežů, čtyři králové a od roku 1940 je oficiálním sídlem italských prezidentů.

Mnoho Italů i turistů je rozhodnutím Mattarelly nadšeno, ale web deníku La Repubblica se jízlivě zeptal, kde se vezmou peníze na další státní zaměstnance, kteří se budou muset starat o návštěvy a dohlížet na ně. Země na Apeninském poloostrově totiž zažívá dlouhou ekonomickou krizi.

Odborníci na turistický ruch naopak říkají, že tento krok pomůže přilákat další turisty, kteří ve Věčném městě utrácejí mnoho peněz.

Hodně peněz stojí také například provoz zámku Lány, kde odpočívají a pracují čeští prezidenti, ten ale zůstává většinou pro veřejnost uzavřený.