Na východ Ukrajiny prý pronikly další ruské tanky

Na východ Ukrajiny prý pronikly další ruské tanky Zdroj: Reuters

Na východ Ukrajiny proniklo padesát ruských tanků, hlásí Kyjev

Padesátka ruských tanků, 40 raketometů Grad, Uragan a Smerč a stejný počet obrněných vozidel přejely v noci na dnešek přes rusko-ukrajinské hranice k povstalcům v Luhanské oblasti. Prohlásil to dnes mluvčí ukrajinské armády Andrij Lysenko. V téže době se v Minsku konal čtyřstranný summit věnovaný řešení krize na východě Ukrajiny. Jednání skončilo dnes dopoledne uzavřením nové dohody o dalším příměří, které má vstoupit v platnost v noci ze soboty na neděli. Mezitím ale potyčky pokračují a obě strany hlásí další mrtvé.

"Nepřítel nepřestává posilovat své jednotky v nejnebezpečnějších úsecích, zejména na severovýchodě Luhanské oblasti a u (strategického města) Debalceve," řekl mluvčí s tím, že se tak děje navzdory ruskému ujišťování, že na Ukrajině nejsou ani ruské zbraně, ani ruští vojáci.

Dva ukrajinští vojáci padli během uplynulých 24 hodin na východě země v bojích s proruskými separatisty. Vzájemné ostřelování znepřátelených stran si podle místních úřadů vyžádalo také životy nejméně 14 civilistů.

"Ukrajina v důsledku bojů a ostřelování ztratila dva muže, dalších 21 bylo zraněno," uvedl armádní mluvčí Vladyslav Selezňov.

V hlavní povstalecké baště, Doněcku mezitím podle místních úřadů při ostřelování zahynulo sedm civilistů a 14 utrpělo zranění. Mezi oběťmi je například chodec, kterého ve středu večer zabil dělostřelecký granát při zásahu místní nemocnice. V samé nemocnici však nikdo nezahynul, upřesnila povstalecká mluvčí Juliana Bedilová.

Palba z děl a raketometů podle zpravodaje agentury AFP neutichala po celou noc.

Ve městě Avdijivka, ležícím asi 20 kilometrů severně od Doněcka, naopak podle ukrajinského ministerstva vnitra v palbě povstaleckých děl zahynuli tři lidé. Dalších pět civilistů vyvázlo se zraněním.

Další čtyři civilisté byli zabiti v sousední Luhanské oblasti, oznámil místní gubernátor Hennadij Moskal, loajální vůči Kyjevu. Dodal, že zranění utrpěli i dva ukrajinští policisté.

Konflikt si od dubna vyžádal více než 5300 mrtvých.