Hlavní hrdina našeho příběhu se nelituje, a proto zvítězil

Hlavní hrdina našeho příběhu se nelituje, a proto zvítězil Zdroj: Michal Kántor

Muž, který porazil koktavost

V dnešních médiích najdete mnoho soucitných článků o postižených, jak trpí. Náš klient sice drobným handicapem trpí také — ale postavil se mu jako chlap a vyhrál.

Pan Petr Bajer je úspěšný obchodník, a když s ním chvíli mluvíte, řeknete si, že je asi silný kuřák. Občas jakoby zalapá po dechu, takže mluví asi tak, jako když já vyjdu do druhého patra po schodech.

Když se s panem Bajerem seznámíte blíže a on vás zasvětí do svého příběhu, dozvíte se, že nekouří a že nelapá po dechu. Trpí balbutismem — koktavostí, ale ne tak, že by opakoval, jak se zpodobňuje koktavý v komediích. Jemu se jen nějaké slovo občas „zasekne“ a nechce ven. Takže to působí jako lehké lapání po dechu.

S panem Bajerem jsme probrali jeho životní cestu i to, jak byl kdysi jeho balbutismus řádově horší. A jak se — díky kariéře v byznysu, díky tomu, že se handicapu postavil a bojoval s ním, že si tím spravil sebevědomí — toho handicapu v podstatě zbavil. Nenese v sobě pocit ukřivděnosti či bolestínství, nelituje se a žije naprosto normální, plnohodnotný život. Kdybych měl parafrázovat slavnou knihu o vítězství nemocného nad dětskou obrnou, která se jmenovala Už zase skáču přes kaluže, napsal bych: Petr Bajer už zase skáče přes kaluže slov.

Reflex 6/2014Reflex 6/2014|ArchívPod tímto názvem také jeho příběh naleznete v novém Reflexu.