Edward Snowden v rozhovoru pro britský deník The Guardin prozradil, že NSAvytvořila infrastrukturu, která jim umožňuje odposlouchávat téměř cokoliv.

Edward Snowden v rozhovoru pro britský deník The Guardin prozradil, že NSAvytvořila infrastrukturu, která jim umožňuje odposlouchávat téměř cokoliv. Zdroj: YouTube.com

Snowden si přátelstvím s Rusy naběhl. Místo svobody ho ovládají ruské tajné služby

Bývalý ředitel americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Keith Alexander je přesvědčen o tom, že někdejší zaměstnanec této agentury Edward Snowden je pod kontrolou ruských tajných služeb. Je to nejspíš pravděpodobné.

Snowden loni vyzradil informace, z nichž vyplývá, že NSA a další zpravodajské služby hromadně získávaly údaje z odposlechů a odchycených e-mailů statisíců lidí po celém světě. Nyní žije v Rusku, kde získal dočasný azyl. Alexander z funkce odešel 31. března a o Snowdenovi hovořil v rozhovoru, který ve čtvrtek otiskne australský list The Australian Financial Review.

„Myslím, že jej (Snowdena) nyní ovládají ruské tajné služby. Nevím odkdy přesně nebo jak dalece. Nechají ho dělat jen věci, z nichž má prospěch Rusko nebo které mohou zlepšit jeho důvěryhodnost, ne věci, které by je poškodily,“ prohlásil Alexander.

Tak jen naivka by si myslel, že by ruské tajné služby nezajímala osoba, která vynesla na světlo sto tisíc tajných dokumentů. Snowden je teď Rusům dost vydán na milost. Kdyby ho vrátili Američanům, nevedlo by se mu moc dobře. Je pravda, že loni v červenci už americký ministr spravedlnosti ujišťoval, že Snowden by nedostal trest smrti, protože na jeho činy se trest smrti nevztahuje. Že by ale sotva vyvázl bez vysokého trestu, se čekat nedá.

Rusům na ruku

Snowden, pokud si chce zachránit kůži, bude muset jít Rusům na ruku. Jde o to, jestli může být skutečně užitečný, nebo už provedl všechno, co by pro Rusy mohlo být užitečné. O něj teď ale ani tolik nejde.

Spíše jeho případ vede k úvaze, kolik asi ruských agentů může být mezi námi. Tajné služby se nezabývají charitou, dělají svou práci. Naznačit, že jsou jejich agenti i u nás, vyvolává ale tak prudkou reakci na internetových debatách, že se to zdá být mimoděk potvrzeno. Autor takového názoru je hned označen za paranoika, který vidí agenta na každém rohu a obviněn z propagandy podobné té, která všude viděla agenty CIA. Jenomže oni tu prostě jsou a budou to ty samé typy jako vždycky.

Spíše než ideologičtí fanatici to budou lidé vydíratelní nebo chtiví peněz. BIS napsala ve své výroční zprávě již v roce 2009: „Co do šíře záběru, intenzity, agresivity a množství operací nemají ruské zpravodajské služby na teritoriu ČR konkurenci.“ „V oblasti politické rozvědky byli důstojníci ruských zpravodajských služeb tradičně aktivní v navazování kontaktů s českými občany činnými v politice.“

Svatý Jiří pomůže

Dnes jsme o pětiletku dál. Když vidíme proruského ducha některých lidí, jak se objevuje v mediích a na internetu, vybavuje se nám známé úsloví, že takový člověk musí být buď hloupý, nebo navedený.

Na náměstí u sochy Tomáše Garrigua Masaryka se 8. května sešlo podle policie více než stovka demonstrujících, pořadatelé však tvrdili, jich bylo přes 700. Podle odhadu ČTK bylo na místě 150 až 200 lidí.

Většina z nich se ozdobila oranžovočernými stužkami svatého Jiří, které mají podle organizátorů připomínat Den vítězství. Lidé s sebou přinesli také vlajky stejných barev, nad hlavami přítomných vlály také vlajky Ruska nebo přeškrtnutá vlajka Evropské unie. Na demonstraci vystoupili například senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši), bývalá poslankyně Jana Volfová (dříve ČSSD, nyní Česká suverenita) nebo europoslanec Miloslav Ransdorf (KSČM). Podle něj je současný vývoj na Ukrajině zradou demokratických myšlenek, které byly hlásány v počátcích demonstrací na kyjevském Majdanu. Obsazení Krymu Ruskem podle něj nebyla věc, „která by byla košer“, Rusku ale prý byla vnucena, protože na Krymu hrozil vznik základen NATO.

Takových aktivit bude zřejmě přibývat. Jsou hloupí, nebo navedení? Někdy možná obojí. Nejhorší případ je ale jedinec chytrý a navedený. V roce 1968 prý tehdejší maďarský komunistický vůdce řekl Dubčekovi: „Vy nevíte, s kým máte tu čest.“ Tím myslel soudruhy v Kremlu. My bychom to po našich zkušenostech vědět měli. Vždyť metody mají tajné služby pořád stejné. Po ovoci poznáte je.