Skotsko

Skotsko Zdroj: Profimedia.cz

V Evropě se v roce 2014 zřejmě objeví nové státy

Představte si tyto nové státy na mapě Evropy: Katalánsko, Skotsko, Vlámsko.

V Katalánsku je pro odtržení od Španělska velká většina občanů i politiků a referendum se tam má konat 9. listopadu 2014. Ve Skotsku zvítězila ve volbách Skotská národní strana, která chce osamostatnění od Velké Británie. Referendum o nezávislosti se uskuteční 18. září 2014. V belgickém Vlámsku je nejsilnější stranou Vlámská národní strana, která požaduje samostatnost pro Vlámsko. Očekává se její vítězství ve volbách také v roce 2014.

Tyto národní entity požadují samostatnost, protože ekonomicky doplácí na zbytek svého současného státu a odmítají mocenský diktát z centra. Navíc se liší kulturou, jazykem i mentalitou. V tomto ohledu jsou tendence k osamostatnění podobné, jako byly například u rozdělení Československa nebo rozpadu Jugoslávie v 90. letech 20. století.

Jsou dva možné scénáře, jak by k takovému osamostatnění národů mohlo dojít. Buď centrální vlády povolí referenda, ve kterých se vysloví místní lidé pro samostatnost a vše proběhne spořádaně a bez konfliktů. Nebo budou centrální vlády osamostatnění území všelijak bránit a vznikne tak řada konfliktů a sporů. Přitom ale tento proces nelze zastavit bez omezení demokratických procedur a bez mocenských zásahů...

Britský parlament Skotům referendum za osamostatnění povolil. Zdá se tedy, že případné vyhlášení samostatného Skotska proběhne mírovou cestou. Naproti tomu v Katalánsku španělská vláda referendu brání a považuje ho za protiústavní. Španělský premiér Rajoy na společné tiskové konferenci s prezidentem EU dokonce řekl, že garantuje, že se žádné takové referendum konat nebude. Rumpuy k tomu Katalánce varoval, že pokud vyhlásí svou nezávislost, přestanou být členy Evropské unie. Je na pováženou, že se nejvyšší představitel EU takto vměšuje do záležitostí čle nského státu. Bojí se snad představitel EU postupného rozpadu celé Unie?

Rozdělení státu není nic jednoduchého. Zastrašování a potlačování něčeho, co je očividné, ale nic nevyřeší, ba naopak konflikt se tím může prohloubit. Je tudíž potřeba ocenit jednání Britů. Jejich tolerance ukazuje jejich vyspělost. Španělům a Kataláncům přejme, aby se dokázali dohodnout. Rozhodně by se však do jejich sporu neměl míchat kdokoliv z EU. Španělé a Katalánci si to musí vyřešit sami.