Lyžař

Lyžař Zdroj: profimedia.cz

Díky intervenci České národní banky bude zimní dovolená dražší. Někde i o pětinu

Před necelými dvěma týdny Česká národní banka z obavy před deflací zasáhla trh a nakoupila za 200 miliard eura. Zvýšila tak uměle kurz z 25 na více než 27 korun za euro. Intervence má dopady, a ne malé, i na ceny dovolených. Přitom se ceny zvedly nejenom kvůli pohybu kurzu.

Kvůli akci ČNB se zvedají ceny benzínu a nafty, přestože se blíží zima, kdy by měly naopak stagnovat. Už předtím oznámili provozovatelé vleků a lanovek na většině českých, moravských a slovenských hor, že zdražily skipasy. A aby toho nebylo málo, celkové ceny vzrostly například i v zimních střediscích v Itálii až o deset procent, o něco méně v oblíbenějším Rakousku. Změna kurzu koruny však tyto státy, podobně jako Slovensko, prodraží ještě víc. Stane se tak ihned.

Chystáte-li se na dovolenou, tak se dá předpokládat, že dražší budou i některé produkty, které se na cesty potřebujete, ale dovážejí se ze zahraničí. Cestovní kanceláře navíc počítají se zdražením svých produktů i pro příští léto o pět až deset procent. Přitom se neví, zda kurz koruny nebude k euru ještě horší než dnes.