ČSSD

ČSSD Zdroj: Profimedia.cz

PŘEHLEDNĚ: U Zemana jsme nebyli, vlastně byli aneb Chronologie puče v ČSSD

Vybíráme klíčové okamžiky událostí v ČSSD, které se staly od předčasných voleb do Poslanecké sněmovny:

Sobota 26. října

- ČSSD vyhrála volby do Sněmovny. Zisk 20,45 procenta hlasů ale znamenal její nejhorší výsledek ve volbách v ČR. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka oznámil, že přes tento výsledek nepočítá s rezignací a hodlá vést přípravy na jednání o vládě.

- Místopředsedové ČSSD Michal Hašek, Milan Chovanec a Zdeněk Škromach, bývalý předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc a jihočeský sociálnědemokratický hejtman Jiří Zimola se sešli s prezidentem ČR Milošem Zemanem na tajné schůzce v Lánech.

Neděle 27. října

- Hašek prohlásil, že kdyby on byl předsedou ČSSD a strana ve volbách dostala 20,5 procenta hlasů, odstoupil by z funkce. Sobotka označil Haškův výrok za alibismus.

- Server Česká pozice jako první informoval o tajné schůzce části špiček ČSSD s prezidentem.

- Brněnský primátor Roman Onderka navrhl předsednictvu ČSSD, aby vyzvalo Sobotku k rezignaci. Návrh schválilo 20 ze 33 členů předsednictva, v grémiu (nejužším vedení) byl poměr pět ku třem ve prospěch Sobotky. Sobotka rezignovat odmítl. Širší vedení ČSSD také Sobotku vyřadilo z povolebního vyjednávacího týmu.

- Prezident Zeman řekl, že by na Sobotkově místě rezignoval.

Pondělí 28. října

- Sobotka prohlásil, že by Zeman neměl zasahovat do poměrů v ČSSD a výzvu k rezignaci označil za pokus o puč a mocenské převzetí strany. Oznámil též, že povede vlastní jednání o vládě.

- Na podporu Sobotky se v Praze sešla asi tisícovka lidí. Podporu mu vyjádřilo i několik předních politiků ČSSD, včetně předsedy Senátu Milana Štěcha, a odborář Jaroslav Zavadil.

- Sobotka se odmítl zúčastnit předávání státních vyznamenání na Pražském hradě.

Úterý 29. října

- Sobotka svolal na 10. listopadu ústřední výkonný výbor strany, jenž by mělo rozhodnout o jeho setrvání ve funkci.

- Z povolebního vyjednávacího týmu ČSSD nejprve odstoupili místopředsedové Zaorálek a Chovanec a posléze i Hašek a Tejc.

- Senátorský klub ČSSD vyjádřil Sobotkovi "plnou podporu".

- Poslanci ČSSD zvolili šéfem svého klubu Jeronýma Tejce a přijali výzvu, aby se Sobotka účastnil jednání o vládě.

- Místopředseda Chovanec potvrdil sobotní schůzku vlivných členů strany se Zemanen. Hašek o ní mluvil jako o fámě.

- Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek a místopředsedkyně ANO Věra Jourová řekli, že o spolupráci chtějí jednat se Sobotkou.

Středa 30. října

- Chovanec v narážce na Haška prohlásil, že ve vedení strany nemůže zůstat člověk, který lže o schůzce u prezidenta. Hašek, Tejc, Škromach a Zimola poté setkání s hlavou státu potvrdili. Výzvu předsedy Senátu Štěcha k odstoupení z vedení ČSSD Tejc, Hašek i Škromach odmítli; Zimola prohlásil, že je připraven rezignovat, pokud ho vyzve krajský výbor strany. Tejc televizi Prima řekl, že schůzku inicioval prezident, kancléř Vratislav Mlynář naopak tvrdil, že prezident schůzku nesvolal.

- Na podporu Sobotky se v Brně sešlo přibližně 500 lidí. Na transparentech žádali odchod "zrádců a pučistů".

Čtvrtek 31. října

- Sobotka prohlásil, že chce, aby "pučisté" odstoupili z vedení strany.

- Grémium ČSSD nesestavilo nový vyjednávací tým. Do zasedání ÚVV 10. listopadu tak vede jednání Sobotka.

Pátek 1. listopadu

- Sobotka řekl, že účastníci schůzky zůstanou ve stínové vládě, v té skutečné ale zasednou až na Chovance jen stěží.

- Krajské organizace ČSSD v Olomouckém a Karlovarském kraji podpořily Sobotku.

Sobota a neděle 2. a 3. listopadu

- Sobotku podpořily krajské organizace na Vysočině a Plzeňsku.

- Chovanec prohlásil, že lánskou schůzku inicioval Hašek. Na setkání se podle Chovance ale o Sobotkově svržení nejednalo. Cílem prý bylo ukázat, že má Hašek svůj tým.

Pondělí 4. listopadu

- Sobotka znovu vyzval Haška, Škromacha a Tejce k odchodu z funkcí ve vedení strany.

- Sobotku podpořily krajské organizace ČSSD v Praze a Zlíně. Pražská vyzvala Haška, Škromacha a Tejce, aby složili své funkce, zlínská účastníkům lánské schůzky doporučila, aby vyvodili osobní zodpovědnost.

- Jihomoravská organizace vyzvala "některé ze svých členů", aby zvážili své jednání krátce po volbách a vyvodili z nich důsledky. Zároveň podpořila Sobotku jako předsedu strany.