Petr Machold

Petr Machold Zdroj: Facebook/Petr Machold

Ztracený český horolezec Petr Machold kandiduje v nadcházejících volbách za hnutí ANO

Teplický lékař Petr Machold, který se – spolu se svým kolegou z expedice Jakubem Vaňkem – ztratil na západní stěně himálajské hory Baruntse, je na severočeské kandidátce hnutí ANO jako číslo devět.

Oba horolezci zmizeli ve sněhové vánici 13. října někde mezi základním táborem a druhým výškovým táborem v nadmořské výšce kolem 6500 metrů. Další dva členové české výpravy se ve zmíněný den vrátili kvůli počasí do základního tábora, odkud je vyzvedl vrtulník, Machold a Vaněk však pokračovali ve výstupu a od té doby o nich nejsou žádné zprávy.

Záchranné akce nepřinesly pozitivní výsledek. V sobotu 19. října prý záchranáři spatřili z vrtulníku potrhaný stan, nemohli se k němu ale kvůli obtížnému terénu dostat, žádné osoby v jeho okolí nespatřili.

Machold je zkušeným horolezcem – a také dobrodruhem. V roce 2003 se mu podařilo jako prvnímu na světě sjet Severní žebro Mount Everestu na snowboardu.

Reflex si určitě přeje, aby se Petr Machold ještě mohl věnovat, přece jen klidnější, práci chirurga a politika. Totéž přejeme i jeho kolegovi.