Avatar

Avatar Zdroj: YouTube.com

Avatar v minutě: plošky, bubliny a český nadhled

Málokdo vystihl podstatu citovaného filmu tak dobře, jako jakub Mrózek, další finalista českého kola Jameson Done in 60 seconds, které Reflex prezentuje před čtvrtečním vyhlášením ve Varech. Do předepsané minuty vtěsnal Cameronův Avatar, s nímž si stylově pohrál za pomoci klasické animace. Vzniklo tak svěží, originální a přitom velmi věrné dílko.

 

Podívejte se na Avatara v jedné minutě:



Jakub MrózekJakub Mrózek|archivProč jsem si vybral Avatar

Avatar je velmi slavný a úspěšný film, ale to jen kvůli použité technologii - příběh je odsunut na druhou kolej. Chtěl jsem si vyzkoušet, zda se mi podaří jednoduchý příběh zkrátit natolik, aby dokázal fungovat na takto omezeném čase, a přitom zachovat myšlenku a směr původního filmu.

 

Kolikrát jsem film viděl?

Dvakrát, ale ne v poslední době.

 

Co byl největší oříšek

Objevil se až v zavěrečné fázi tvorby a týkal se převodu animovaných záběrů do střihacího softwaru tak, aby vše vypadalo, jak jsem chtěl. Všechno, co je ve filmu vidět, jsem si nejdříve nakreslil rukou, pak to dostal do počítače, tam ořízl, vyhladil a teprve pak naanimoval. Otravné byly také úpravy v počítači, samotná animace byla zábavná. Čistá práce mi trvala zhruba den a půl, ale před tím jsem asi týden přemýšlel nad zpracováním.

 

Kde jsem se inspiroval

Samozřejmě u původního filmu a pak také u klasických grotesek (viz hudba) a také jednoduchý, jakoby zrychlený pohyb postaviček. Postavy v mém dílku vyjadřují své pocity pomocí komiksových titulků, takže asi i tam, ale to bylo spíš kvůli přehlednosti, než kvůli nějakým odkazům.

 

Kam mířím


Směřuji k titulu MgA. a chci se věnovat tvorbě, což je hlavně scenáristika a fotografie. V poslední době mě navíc začala opět bavit plošková animace. I toto dílo pro mě bylo v podstatě školní cvičení.



Který snímek se vám líbil nejvíc? Hlasujte

Který šedesátisekundový snímek ze soutěže Done in 60 seconds se podle vás nejvíc vydařil (deset finálových filmů můžete zhlédnout zde)? Výherce soutěže sice vybírá porota, jež jejich jména oznámí 5. 7. na festivalu v Karlových Varech, alespoň symbolicky jí však můžete „napovědět“ hlasem v následující anketě: