Carlos Slim Helú

Carlos Slim Helú Zdroj: Profimedia.cz

1. Carlos Slim Helú, 69 miliard dolarů, 72 let, mexický podnikatel
2. Bill Gates, 61 miliard dolarů, 56 let, zakladatel Microsoftu
3. Warren Buffett, 44 miliard dolarů, 81 let, americký investor a obchodník (holdingová společnost Berkshire Hathaway)
4. Bernard Arnault, 44 miliard dolarů, 63 let, francouzský podnikatel a předseda představenstva koncernu LVMH
5. Amancio Ortega, 37 miliard dolarů, 75 let, španělský majitel módní značky Zara
10
Fotogalerie

Stovky miliard sem, stovky miliard tam. Takhle vypadají nejbohatší lidé planety

Před čtvrtstoletím začal časopis Forbes vydávat výroční žebříček dolarových miliardářů. Tehdy jich bylo na světě 140. Za 25 let jejich počet vzrostl téměř devitinásobně, na letošních rekordních 1226. Aktualizovaný žebříček Forbes představil na svém webu.


Alespoň jednoho miliardáře má celkem 58 zemí světa včetně Česka; Petr Kellner si však oproti loňskému roku opustil skupinu sta nejbohatších lidí světa. Z 97. místa "spadnul" na 110. pozici. Na 683. místě skončil Zdeněk Bakala a 913. místo patří Andreji Babišovi. Nejvíc dolarových miliardářů má stále USA - 425. Oproti loňskému roku jich zde přibylo 12.


V čele žebříčku stojí už třetím rokem mexický podnikatel Carlos Slim Helú. Přestože si oproti předchozímu roku o pět miliard dolarů pohoršil, stále se může pochlubit bohatstvím v celkové hodnotě 69 miliard dolarů (v přepočtu 1,2 bilionu korun).


O pět miliard dolarů si naopak polepšil dlouhou dobu nejbohatší člověk planety, zakladatel Microsoftu Bill Gates, který se umístil na druhém místě díky majetku v hodnotě 61 miliard dolarů.

 

Dest nejbohatších lidí planety si můžete prohlédnout v následující fotogalerii: