Jin a jang

Jin a jang Zdroj: Profimedia.cz

Feng-šuej a jídlo: ke každému ročnímu období patří jiné suroviny

Feng-šuej je velice staré a moudré učení, jehož principy používáme při zařizování interiérů i exteriérů. Myšlenkovým základem je pro ně taoismus, který pozorováním zákonitostí a přirozených změn ve vesmíru dal tyto principy do souvztažností a vyjádřil tak dynamiku chodu změn. Je to životní styl a způsob myšlení nabízející možnost udržovat duševní i fyzickou stránku člověka v rovnováze a dosáhnout dlouhověkosti v plné životní síle.

Konkrétní druhy potravin můžeme teoreticky chápat jako prostředky k udržení psychického a fyzického zdraví. Drží nás v rovnováze, aby nedošlo k NE-MOCI. Když jsme zdrávi, máme MOC žít a konat, máme to základní – svobodu a volbu našich rozhodnutí.

 

Feng-šuej pracuje s proměnami pěti prvků, jež vyjadřují zmiňovanou rovnováhu. Pod těmito archetypálními pojmy si představme konkrétní druhy potravin, zelenin, typů příprav, barev, ročních sezón, sezónních pět párových orgánů vládnoucích v pěti ročních obdobích celého roku, tvarů, chutí, emocí atd. Během roku se mění nadvláda jednotlivých prvků v souvislosti se změnou energií kolem nás, neboť ony samy jsou jen archetypem, pojmenováním pro ty změny, které se kolem nás dějí.

 

Důležitým momentem ve stravování je rozlišení pohlaví (muž/ žena), věku (dítě, dospívající, dospělý, aktivní stáří, stáří), fyzické konstituce: jinovější typy (hubenější a vytáhlejší lidé) hůře kumulují vnitřní teplo, a naopak — jangovější typy (menší a kulatější lidé) mají tepla dostatek, naši kondici. Dalším hlediskem se potom stává rozlišení práce na duševní a fyzickou. Duševní činnost vyžaduje kvalitní polysacharidy, fyzická práce více tuků. Dokonce i roční období hrají důležitou roli. Potrava by měla mít jiné složení v létě a jiné v zimě.

 

Syrové zeleninové saláty pro člověka jinové konstituce vedou ke stále chladným končetinám, únavě, nesoustředění a pocitu chladu v důsledku oslabení ledvin. Naopak člověk jangové konstituce potřebuje lehčí styly úprav, méně masa, méně smažené a fritované přípravy, neboť přirozeně jeho menší vzrůst a kulatost teplo udrží a moc horka pak u něj vyvolává podrážděnost v důsledku horka v játrech, jež se podílejí na trávení tuků.

 

Jinak jezme v zimě a jinak v létě. Stejně tak, jak je pro nás samozřejmé oblékat si v zimě vlněný kabát a v létě se jít za horka zchladit do rybníka. Jinak jezme na jaře a jinak na podzim. V jednotlivých ročních obdobích vládnou totiž i jiné orgány, takže příslušnými potravinami a styly příprav podpoříme jejich činnost.

 

Tento způsob stravování podle feng-šuej nás vede k tomu, aby naše tělo podle svých parametrů (viz výše) dostalo, co potřebuje. Mějme na mysli skutečnost, že to, co jíme, ovlivňuje i naši psychiku, nejen fyzickou stránku/zdraví. Pak nebudeme otroky diet a různých zbytečných komerčních výmyslů, které poněkud degradují slovo zdravá strava, a převezmeme za svoje zdraví vlastní zodpovědnost.

 

Nebudeme hledat výmluvy, že nemáme čas vařit apod., neboť po správně zvoleném jídelníčku se cítíte opravdu duševně i fyzicky svěží.

 

Našim autům dáváme do motoru také správný pohon, nepleteme si dieselový s benziňákem.

 

Prvek dřeva ve stravě:

Kyselá chuť, enzymy, soteování, vaření v páře, blanšírování, pikles (nakládaná zelenina), zelenina s vláknitou stavbou listů — pórek, brokolice, pažitka, naklíčená semínka, čínské zelí, petržel, špenát, ředkvička, natě od mrkve, bílé ředkve atd. Vše, co spadá pod prvek dřeva, podporuje orgány žlučník, játra. Pomáhá nám se rozhýbat, nestagnovat.

 

Prvek ohně ve stravě:

Hořká chuť, pečení, smažení, fritování, rukola, mangold, čekanka, třešně, červené druhy ovoce, pohanka aj. Vládnoucí orgány jsou srdce a tenké střevo. Přináší pocit sytosti, tepla.

 

Prvek země ve stravě:

Přirozeně sladká chuť obilovin, rýže, celozrnné rýže, jáhly, kukuřice, polenta, bulgur, kroupy, sladké a kulaté druhy zeleniny (tři druhy cibule, kořenová petržel, pastyňák, tři druhy hlávkového zelí, dýně, ...), pomalé vaření v malém množství vody, husté polévky. Vládnoucí orgány slezina, slinivka, které konzumací těchto druhů potravin posilujeme. Přináší nám zklidnění, pocit stability po náročném dni.

 

 

Prvek kovu ve stravě:

Pikantní chuť, kulaté druhy zelenin (tuřín, celer, černý kořen, lopuch, křen, ...), kondimenty, kvalitní ochucovadla bez éček. Podporujeme plíce a tlusté střevo. Typ přípravy – osmahnutí zeleniny ve woku na kvalitním oleji, podlijeme vodou, necháme s pokličkou dusit do změknutí asi 10 až 15 minut. Rozproudí nás, nadzvedne, pokud se cítíme staženi.

 

Prvek vody:

Slaná chuť, přezimující druhy kořenové zeleniny – červená řepa, hlávková a růžičková kapusta, kadeřávek, minerály, různé druhy fazolí a čočky. Teplé vařené pokrmy. To vše podpoří ledviny a močový měchýř. Zeleniny typu paprika, rajče, okurka, cukina, lilek mají v sobě hodně vody a ochladí nás, můžeme je sem také zařadit, ale pouze z pohledu, že nás ochladí. Pokud by nebyly vypěstovány ve sklenících, nelze je konzumovat v zimě. Proto se nedoporučují konzumovat v zimním období.