Insirace od Tomáše Tesaře

Insirace od Tomáše Tesaře Zdroj: Tomáš Tesař

10 inspirací pro budoucí iPhone fotografy

Zatímco v předchozích dílech našeho seriálu o iPhone fotografii jsem vám dával tipy na některé fotoaplikace, příslušenství a zajímavosti, tentokrát se přesuneme na skok přímo do praxe. Respektive, na četná přání některých čtenářů (a některých mých oblíbených kritiků:–) jsem se rozhodl ukázat vám několik svých fotografií a k nim napsat, jaký postup jsem při jejich zpracování zvolil. Berte je, prosím, spíše jako inspiraci. Každému z vás nemusí konkrétní typ mnou používané aplikace vyhovovat a je fajn, když si každý najde svůj rukopis.

Stejně jako většina iPhone fotografů také já jsem na začátku podlehl mámení aplikace Hipstamatic. Není divu. Patří k nejznámějším a mediálně často propagovaným. Hodně ji používají i světoví fotožurnalisté, například Ron Haviv nebo Balazs Gardi, ve svém iPhonu ji má i slavná portrétní fotografka Annie Leibovitzová. Tomu člověk snadno podlehne. Proto i já jsem v první fázi svého fotografování iPhonem používal tuhle app nejčastěji. Snad mi prominete, že se dnes objeví ve třech z 10 ukázek právě stopa téhle aplikace.

 

1. Aplikace: Hipstamatic

- tenhle snímek jsem pořídil na Staroměstském náměstí v Praze vloni v létě. Jedná se o odraz v jedné z výstavních výloh v přízemí Staroměstské radnice. Před fotografováním jsem v kameře aplikace vybral objektiv John S a film s názvem Ina’s 1969 (patří k nejpoužívanějším kombinacím). Protože Hipstamatic umožňuje pořídit sekvenci až devíti snímků relativně rychle za sebou, nafotil jsem sérii tří až čtyř záběrů, z nichž tenhle vyšel podle mého názoru nejlépe. Fotografie má retrorámeček typický právě pro Hipstamatic. Bez jakýchkoliv dalších úprav.

Insirace od Tomáše TesařeInsirace od Tomáše Tesaře|Tomáš Tesař

 

 

2. Aplikace: Mattebox + SwankoLab

- v tomto případě jsem použil základní kameru v aplikaci Mattebox-dražší, ale velmi povedená app. Později jsem snímek upravil pomocí aplikace SwankoLab (mimochodem pochází od autorů Hipstamatiku) a použil při procesu zpracování „chemikálii“ ZERO s efektem Retro Blur., který obrázku dodal nepřehlédnutelný silný modrý tón. Někomu to může připadat až extrémní. Mně se to hodilo do celé série 12 fotek z výstavy soch, jež pak působily ucelenějším dojmem.

Insirace od Tomáše TesařeInsirace od Tomáše Tesaře|Tomáš Tesař

 

 

3. Aplikace: 6x7 + Snapseed

- snímek je vyfotografován v noci na Václavském náměstí v Praze. Patří do série s názvem „SALE“, kterou jsem připravil pro web Reflexu. Celý soubor ukazuje různé motivy na téma slevových povánočních akcí obchodníků. Ale k postupu. Snímek jsem vyfotil aplikací 6x7. Při pozdější editaci na iPadu jsem pro zvýraznění barevnosti a noční atmosféry vybral velmi povedenou aplikaci Snapseed, konkrétně filtr Grunge. Pak už stačilo jen doladit fotku jednoduchým bílým rámečkem.

Insirace od Tomáše TesařeInsirace od Tomáše Tesaře|Tomáš Tesař

 

 

4. Aplikace: Mattebox

- ačkoliv to tak nevypadá, fotografie vznikla použitím základní verze fotoaparátu aplikace Mattebox. Fotografováno v noci. Pro zesílený efekt „duchů“ kolem hlavního motivu – hlav dvou soch – jsem použil jednoduchý trik – lidský dech:-) Ano, bylo -15 stupňů, takže stačilo jen dýchnout před objektiv iPhonu:-) Zkrátka, někdy si vystačíte i bez filtrů a zkreslení pomocí algoritmů.

Insirace od Tomáše TesařeInsirace od Tomáše Tesaře|Tomáš Tesař

 

 

5. Aplikace Pinhole HD

- pokud se vám líbí fotografie pořízené technikou „dírkové komory“, pak je tenhle návod pro vás. Pro záběr jsem vybral aplikaci Pinhole HD, jež má velmi jednoduché nastavení. Na výběr jsou tři „barvy“ a stejný počet rámečků. U tohoto snímku jsem nastavil klasický filtr BW film a pro orámování vybral rámeček TAPE. Bez dalších úprav. Fotografováno v pravé poledne za silného slunce poblíž Národního divadla v Bratislavě. Zkrátka jednoduchá klasika:-)

Insirace od Tomáše TesařeInsirace od Tomáše Tesaře|Tomáš Tesař

 

 

6. Aplikace Hipstamatic + Photoshop Express

- také u tohoto záběru padla má volba na Hipstamatic a kombinaci objektivu John S a filmu Ina’s 1969. Pro odlišení od typického hipsta stylu fotky jsem posléze snímek editoval v aplikaci Photoshop Express, kde jsem provedl ořez tolik známého retrorámečku a dále zvolil mírný kontrast — přibližně na 15 procent. A v tomto výjimečném případě i mírné doostření v téže aplikaci. Fotka je z bývalého vojenského prostoru v Milovicích.

Insirace od Tomáše TesařeInsirace od Tomáše Tesaře|Tomáš Tesař

 

 

7. Aplikace: Graffiti Me!

- standardním fotoaparátem iPhonu jsem udělal snímek kolegy Adama. A přiznám se bez mučení, nebyla to fotka nijak povedená. Zkrátka momentka jen tak „od boku“. Hodila se nicméně pro testování nové aplikace v mém iPhonu s názvem Graffiti Me! Ano, není to typická fotoaplikace, ale proč nevyzkoušet i jiné druhy zkreslení a editace. Tahle app přetváří fotky do graffiti motivů. Pomocí algoritmu jednoduše vámi vybraný snímek převede na „sprejovaný“ obraz na zdi:-) Použil jsem výřez z původního snímku a zvolil žlutou barvu na část pozadí.

Insirace od Tomáše TesařeInsirace od Tomáše Tesaře|Tomáš Tesař

 

 

8. Aplikace: Hipstamatic

- jistě, je to už třetí ukázka, v níž figuruje právě tahle aplikace, ale snad mi to prominete. V tomhle případě jsem v přízemí pařížského Louvru za skvělého poledního světla spatřil tuhle siluetu muže. Tudíž jsem typickým trojklikem zobrazil fotoaparát Hipstapatiku s již zmiňovanou kombinací John S + Ina’s 1969 a třikrát zmáčkl spoušť. Bez jakýchkoliv dalších úprav.

Insirace od Tomáše TesařeInsirace od Tomáše Tesaře|Tomáš Tesař

 

 

9. Aplikace: Mattebox + Magic Hour

- fotografováno základní kamerou aplikace Mattebox. Editaci jsem provedl v aplikaci Magic Hour (neuvěřitelná zásobárna filtrů všeho druhu), kde jsem použil filtr s názvem Polaroided. A pro potlačení (rozostření) pozadí funkci Tilt-Shift, která je součástí aplikace. Celá úprava trvala jen několik sekund.

Insirace od Tomáše TesařeInsirace od Tomáše Tesaře|Tomáš Tesař

 

 

10. Aplikace AutoStitch

- trochu z jiného soudku:-) Tahle aplikace je vyloženě pro pořizování panoramatických záběrů, tudíž fotka nemůže dopadnout jinak:-) Bez litrů, efektů a zkreslení. Zkrátka jsem navolil základní nastavení app v iPhonu a provedl co nejvíce záběrů při otočce kolem dokola. Výsledný efekt je patrný. Skoro až moc:-)

Insirace od Tomáše TesařeInsirace od Tomáše Tesaře|Tomáš Tesař

 

 

Zároveň připomínám, že zítra je uzávěrka naší soutěže iPhone fotografů, již jsme vyhlásili 10. února, a tudíž máte ještě několik hodin šanci poslat své snímky pořízené aplikací Leme Camera. Vítěz si odnese set objektivů Olloclip. Držím palce!!!

Více o iPhone fotografii se můžete dočíst na osobním blogu autora iPhonefoto.cz.