Původní památkově chráněná vila chátrá...

Původní památkově chráněná vila chátrá... Zdroj: Google Maps

Developeři ničí starý Barrandov. Podívejte se jak

Kdo může za zkázu vily na obrázku? Podle všeho společnost Vision Development. Ta totiž na svých stránkách láká na skvělé a luxusní bydlení. Citujme: „Rezidence Barrandovská skála je umístěna v prestižní vilové čtvrti v území památkové zóny Barrandov v atraktivním přírodním prostředí Barrandovského masivu v sousedství Barrandovských teras a Barrandovských ateliérů.“

Vtip je v tom, že na území památkové zóny Barrandov na zmíněné parcele stále stojí původní vila - památkové chráněný objekt, který patřil k prvním stavbám, které na kopci Habrová, později přejmenovaném na Barrandov, byly ve třicátých letech postaveny.

 

Vila byla znárodněna a za komunistů rozdělena na byty. Přesto šlo o jednu z nejhezčích staveb, které na Barrandově ve dvacátých a třicátých letech vznikly. Původní urbanistický koncept vilové zástavby byl dílem architekta Jaroslava Fragnera, jednotlivé vily na Barrandově pak navrhovali významní projektanti: Max Urban, Vladimír Grégr, Rudolf Stockar, František Albert Libra, Rudolf Bettelheim, Otakar Štěpánek, Vojtěch Krch a další. V první etapě se stavěly funkcionalistické vily, později, ve 30. letech, módní romantické rezidence v hollywoodském stylu.

 

Původní památkově chráněná vila chátrá...Původní památkově chráněná vila chátrá...|Google Maps

 

Nyní je barrandovská zástavba postupně ničena přestavbami, které mají vždy za cíl maximálně zvětšit obytnou plochu vil, či je rovnou přestavět na unifikované činžáky a velmi často zcela zničit cokoli, co na nich bylo kdy cenného.

 

Vila na Barrandovském ostrohu je typickým příkladem toho, jak developeři, velmi často zahraniční společnosti, ničí původní české kulturní dědictví, často za nečinnosti, či dokonce s tichým souhlasem orgánů státní správy.

 

...a na jejím místě má vyrůst nová zástavba....a na jejím místě má vyrůst nová zástavba.|Archív

 

Vision Development nemohou vilu zbořit. Nechají ji tedy chátrat a až získají dostatečné zálohy na stavbu svého projektu a vily se nějak zbaví (buď mezitím spadne díky narušené statice, ale může také třeba náhodou vyhořet a podobně), začnou stavět své byty. Další část kulturního dědictví bude nenávratně zničena.

 

 

Znáte ve vašem okolí chátrající dům? Přidejte ho na mapu.

Jak velký je to problém? Reflex se rozhodl téma zpracovat a zmapovat. Znáte nějaký dům, například ve vašem sousedství, o kterém si myslíte, že se o něj majitel delší dobu nestará? Přidejte ho na naši mapu. Společně tak vytvoříme mapu chátrajících domů. Příběhy některých z nich pak redakce Reflex.cz zpracuje v sérii článků.

Mapa sama o sobě bude zajímavá. Díky Street View můžete zadat nejen polohu domu, ale (v místech kde Street View již funguje) jej i ukázat na fotografii.

Podívejte se na mapu
Přidejte na mapu nový chátrající dům

Váš příspěvek se neobjeví v mapě ihned. Všechny přidané domy budeme schvalovat. Nechceme, aby se v ní "žertem" objevovaly domy, které na naši mapu nepatří - třeba Národní divadlo nebo Pražský hrad. V první fázi nebudeme ověřovat, jestli je dům opravdu opuštěný, případně komu patří. Ale po příbězích vybraných domů začnou pátrat naši reportéři.