Kokoti

Kokoti Zdroj: Štěpán Mareš

Klub kokotů na Facebooku. Fandí mu i ministr Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek je známý tím, že má rád vtipy, že si rád dělá legraci sám ze sebe a že občas použije ostřejší slovo. Není proto ani divu, že je velkým příznivcem Klubu kokotů, který má svoji skupinu v počtu 170 lidí na Facebooku.

 

„Hlásím se ke Klubu kokotů a podporuji ho. Navíc kokotismus je celá věda hodna velkého zkoumání,“ říká se smíchem první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle dostupných informací je ministr dokonce duchovním otcem celého projektu, i když přímo členem skupiny na Facebooku v pátek 30. července ještě nebyl.

 

Proč ale vlastně Kalousek na podobnou věc přistoupil? Nápad vznikl poté, co se na YouTube objevilo video, které tam 27. května, tedy den před sněmovními volbami, umístila Pirátská strana. V několik minut trvajícím dialogu s jejími členy Kalousek i ostatní mnohokrát použili právě slovo „kokot“.

 

 

Klub kokotů byl pak založený lidmi, kteří mají s Kalouskovou TOP 09 mnoho společného. Bylo to bráno jako vtipná odpověď na video zveřejněné na YouTube. Jedním ze zakladatelů klubu je totiž mluvčí strany Jan Jakob (sám se označuje na Facebooku jako „kokot Honza“) či volební manažer topky Jaroslav Poláček („teplickej kokot“). Tvůrcem je třeba i Petr Ducháček z Masarykovy univerzity v Brně.

 

Skupina Klub kokotů také doporučuje svým členům, aby nosila trička s nápisem, ve kterém je obsaženo slovo „kokot“. Návrh na toto oblečení vytvořila Babeta Ondrová. „Nechte si udělat podobná trička i vy. Do podobné skupiny přece určitě patříte,“ doporučil redaktorům Reflexu ministr Kalousek.

 

Mezi členy facebookového Klubu kokotů najdeme například ale i zástupce šéfredaktora deníku MF Dnes Michala Musila či šéfa regionálních příloh tohoto listu Karla Škrabala.

 

Teorii „kokotismu“ podrobně popsal a vysvětlil už před 15 lety člověk schovaný pod jménem Xavier Crement. Vydal trilogii Asshole No More (Dost bylo kokotů), Assholes Forever (Kokoti jsou věční) a Asshole Conspiracy (Spiknutí kokotů). Kniha poměrně věrně odrážela poměry v USA, ale její obsah se hodí na situaci v jakékoli zemi. Všude na světě byla velmi úspěšná.

 

Podle Crementa je pochopení a zvládnutí vlastního kokotismu prvním krokem k osvobození. Tím prošel Miroslav Kalousek, stejně jako autoři tohoto textu. :-)

 

Viliam Buchert, viliam.buchert@reflex.cz

Marek Stoniš, marek.stonis@reflex.cz

 

Kresba: Štěpán Mareš