Valdimír Šmicer - SK Slavia Praha

Valdimír Šmicer - SK Slavia Praha Zdroj: ČTK

Těžce zkoušený slávistický lid

Fandit fotbalové Slavii mohou opravdu zvládat jen psychicky mimořádně disponovaní jedinci. Po dvou titulech (2008, 2009) přišla opět bída – výsledková i herní. Na fotbal „made in Slavia“ se poslední dobou nedalo koukat. Mohli za to hráči? Do jisté míry ano, ale hlavní vinu měl management klubu – a do března jeho mozkový trust – kouč trenér Karel Jarolím.

 

Ten, který vyhodil před začátkem minulé sezony kapitána mužstva Brabce a zbavil se několika hráčů, když na jejich místa přišli jiní, zdaleka ne tak dobří. Dodnes nikdo nevysvětlil, proč k tomu došlo. Za Brabcovým odchodem musely být zřejmě nějaké nekalosti (stopeři jsou k nim, jak známo, hodně náchylní), zatímco odchody a příchody ostatních hráčů měly nejspíš obchodní pozadí. Fotbal je totiž především byznys těch, kteří v něm mají hlavní slovo, tedy kluboví funkcionáři, trenéři a agenti hráčů. Tady fotbal nemůže nepřipomínat politiku: obecné blaho lidu (v tomto případě fotbalového) je až druhořadé.

 

Jarolím „rozboural“ mužstvo vítěze předminulé a minulé ligy, takže po bídné hře a porážce v Ostravě koncem března 2010 odstoupil. Jenomže je kamarád s absolutním pánem Edenu, podnikatelem Tomášem Rosenem, a tak se nyní opět vrací. Jarolím, který proslul vcelku sympatickým výrokem „neuznávám metodu cukru a biče, ale biče a biče“, dostává opět šanci. Ten jeho výrok je možná poněkud silný, ale přísnost na fotbalisty vždy platí; podobnou náturu měl blahé paměti často vzpomínaný trenér Pospíchal. Teď půjde o to, zda se Jarolím bude více věnovat trénování a méně obchodu s hráči, jestli je něco takového vůbec možné.

 

Opravdu kovaní slávisté se však museli v posledních dnech podrobit další zkoušce charakteru: zdražení permanentních vstupenek o 25 a více procent. Za fotbal, z něhož bolely oči! Byla to neuvěřitelná marketingová akce, přímo vlastní gól... Naštěstí bezprostředně po návratu Jarolíma na trenérskou lavičku a zároveň odchodu ředitele Doležala si Slavia uvědomila nehoráznost onoho zdražení, dala zpátečku a ceny vrátila na loňské hodnoty.

 

Těžce zkoušený slávistický lid má teď o čem přemýšlet. Zároveň je však známo, že se vyznačuje silnou vírou. Takže zřejmě postačí, aby Jarolímův nový tým v lize třikrát vyhrál, a obecenstvo Edenu na včerejší klubové kotrmelce zapomene.