Lední medvěd

Lední medvěd Zdroj: Reuters

Dělají si z nás vědci srandu? Znečištění ovzduší prý oslabí penisy ledních medvědů a oni vyhynou

Čtení některých zpráv o vědeckých výzkumech připomíná detektivku, jiných zase kabaret. Teď se objevila vážně míněná studie dánských odborníků z univerzity v Aarhusu, kteří tvrdí, že znečištění životního prostředí v Arktidě by mohlo přispět k „oslabování“ penisů samců ledních medvědů a může jim proto hrozit vyhynutí. Napsal o tom web thelocal.dk.

Ten cituje ze studie dánských vědců, kterou v únoru zveřejní odborný časopis Environmental Research. Podle ní má znečištění vzduchu dopady na vyšší hladinu polychlorovaných bifenylů v tkáních polárních medvědů, proto jim řídnou kosti a to může v budoucnosti oslabovat jejich penisy, které se jim mohou při páření i zlomit.

„Mohlo by to vést k zvýšenému riziku při páření a důsledkem toho by mohlo hrozit i vyhynutí tohoto druhu,“ říká Christian Sonne, který na univerzitě v Aarhusu vedl výzkum. Podle studie jsou v tomto směru v nejlepším zdravotním stavu medvědi v Kanadě, naopak problémy mají v Grónsku.

Podle jiných vědců je ale největším problémem pro lední medvědy úbytek ledu na severní polokouli a tedy postupné zmenšování jejich přirozeného životního prostředí.