Vojáci odpočívají během patroly  v afghánských horách

Vojáci odpočívají během patroly v afghánských horách Zdroj: Stanislav Krupař

3 důležité věci, které vás naučí v armádě

Aditya Bushan Dwivedi, muž, který strávil většinou svého života v armádě, se rozhodl podělit o své zkušenosti se zbytkem světa. Přečtěte si tři nejdůležitější zásady. Jejich dodržování může nejen vojákům, ale i obyčejným civilistům často zachránit život. Poprvé se objevily na webu Quora.

1. Sami vše nezvládnete. Většina z nás žije o samotě a pracuje pouze za sebe. Ale všichni vojáci vědí, že některé věci prostě o samotě zvládnout nejdou. Je to právě systém kamarádství, jenž vás podrží v boji. Porozumět tomu, že jedinec není tak schopný jako tým, je klíčové. Jakožto voják jste pouze součástí většího stroje. Musíte věřit neviditelným lidem po vašich bocích, ve vzduchu i těm na základnách, kteří kontrolují drony. Poté, co jsem opustil armádu, jsem viděl mnoho civilistů, jak jsou frustrovaní tím, že sami nemůžou vyřešit veškeré své problémy. Také se necítí dobře, když někomu musí svěřit důležitý úkol. To je podle mě špatně – naučte se být týmovými hráči a váš život bude snadnější.

2. Poučte se ze zkušenosti ostatních. Staří vojáci často říkají, že ve válce neexistují nové věci - existují pouze věci, které jste se dosud nenaučili. Když jste mladí a ambiciózní, rady od starších neberete vážně, protože máte pocit, že bojovali v pravěku. Ale stejně vědí více než vy. V armádě se rychle naučíte poslouchat a respektovat názory starších vojáků – právě tyto názory vám mohou zachránit život.

3. Vždy jeďte až na doraz. Před tím, než jsem vstoupil do armády, tak jsem nevěděl, co znamená „jet až na doraz“. Nevěděl jsem, co to je cítit se nepohodlně, unaveně nebo cítit bolest. Mysl s vámi hraje hru. Když se dostanete do extrémních situací – vaše mysl vám říká, že nemůžete jít rychleji, že už nemůžete běžet, že to či ono nedokážete. Ale téměř vždy to jde překonat. Ve chvíli, kdy si tohle uvědomíte, pomůže vám to získat sebevědomí v jakékoliv situaci. Často je právě tato drobnost rozdílem mezi úspěchem a porážkou. Pro vojáky mezi smrtí a životem. Jeďte až na doraz, objevte svoje skryté rezervy – budete překvapeni, co se v nich skrývá.