Česká hokejová reprezentace 1920

Česká hokejová reprezentace 1920 Zdroj: archiv

3 historicky nejvyšší hokejové porážky s USA na olympijských hrách

Čeští hokejisté ve čtvrtek prohráli čtvrtfinále hokejového turnaje na olympiádě se Spojenými státy 2:5 a stálo je to boj o medaile. Rozdíl tří gólů ale zdaleka není historicky největší porážka, jakou nám kdy USA na olympijských hrách uštědřily.

1920 0:16

Když v roce 1916 záměr uspořádat první hokejový turnaj na olympiádě zhatila první světová válka, poprvé se lední hokej představil na olympiádě v roce 1920. A pozor – jednalo se o olympiádu letní! Hrálo se z dnešního pohledu velmi podivným systémem tří play-off, o každou medaili zvlášť. Účastnilo se sedm týmů, Československo sehrálo tři zápasy a získalo bronzovou medaili. V boji o stříbro ale od Američanů dostalo výprask 0:16 (přitom od Kanady „jen“ 0:15) Mimochodem nehrálo se na třetiny, ale jen na poloviny. V té první jsme dostali sedm, v té druhé devět gólů. Sedm gólů nám dal v Kanadě narozený Larry McCormic. Československý tým na olympiádu v Belgii jel v devíti lidech, Američané v desíti.

1956 4:9

První utkání s USA na italské olympiádě v Cortině d’Ampezzo přineslo Československu vítězství 4:3, když vítězný gól dal v předposlední minutě zápasu Vlastimil Bubník. Bubník sice skóroval i v druhém utkání s USA (ve finálové skupině), ale Američané dali hned devět gólů. Čtyři z toho Richard Dougherty, který se v tom zápase trefoval výhradně ve třetí třetině. Ani výhra v tomto v zápase, v němž jsme vystřídali brankáře, by nám nestačila na medaili. A ani Američany by neobrala o stříbro, ti totiž porazili i bronzovou Kanadu.

1960 4:9

Ve Squaw Valley, tedy na americké půdě, utrpělo Československo od USA hned dvě porážky. Nejdřív v základní skupině 5:7 (přitom po dvou třetinách jsme 4:3 vedli). Mimochodem pak si hokejisté spravili chuť v zápase s Austrálií (18:1). Ve finálové skupině nás pak porážka 4:9 s USA stála bronz, který získal Sovětský svaz. Naopak Američané, i kdyby s námi prohráli, stejně by brali zlato. I tady totiž porazili své kanadské rivaly. Pozoruhodné je, že jsme i v tomto druhém utkání vedli po dvou třetinách 4:3. Šest gólů v závěrečné části ale znamenalo velkolepý obrat. Tři góly v poslední třetině nám dal Roger Christian.