Debata prezidentských kandidátů v České televizi

Debata prezidentských kandidátů v České televizi Zdroj: Repro Česká televize

Bohumil Pečinka: Hilšer nahoru, Fischer dolů aneb Co ukázala prezidentská debata v České televizi

Kdo nejvíce překvapil? Tohle kritérium jsem použil pro zhodnocení poslední prezidentské debaty České televize, v níž se utkalo osm prezidentských kandidátů (bez nepřítomného Miloše Zemana). Co vyšlo?

Hilšer ve všech směrech překvapil a rozhodně půjde nahoru a to nejen vzhledem ke svým dosavadním preferencím v průzkumech. Drahoš předvedl na své poměry nadstandardní výkon, Horáček, Topolánek, Hynek a Hannig svůj standard. Naopak těžké údery dostal kandidát Fischer, což se musí negativně projevit na jeho volebním výsledku. Nejvíce si ovšem více než milión diváků zřejmě bude pamatovat komickou sadu vařeček a domácích pomůcek za paní Kulhánkovou během představování svého manžela.

Na Marku Hilšerovi bylo vidět, že se už leccos v politice naučil. Byl uvolněný, pohotový, příjemný a v mnoha směrech prezidentský ve smyslu hlavy státu, jak si ho spojujeme s americkým prezidentem Johnem Kennedym. Navíc mezi stařečky, kam se svou mudrcovskou image zařadil i expremiér Topolánek, působil svěže a optimisticky. Čtvrteční večer se Hilšerovi podařilo zasáhnout minimálně voličstvo Pirátů a Strany zelených. Kdyby celou svou kampaň vedl tímto směrem, mohl se stát vážným kandidátem na druhé kolo.

Jiří Drahoš neudělal žádnou chybu, působil optimisticky a informovaně. Nic překvapivého neřekl, ani nic nepokazil, což mu jenom posílilo segment voličů, kteří chtějí v čele státu důstojného pána s šedinami. V uplynulých třech měsících byl pod ohromným tlakem jak ze strany Hradu (v zastoupení Jiřího Ovčáčka), ale především ostatních vyzyvatelů Miloše Zemana, kteří se s ním přetahovali o nezemanovské voliče. V této době dostal nejvíc úderů, ale přežil to a má slušnou šanci na druhé kolo.


Nevíte komu dát hlas? Zkuste volební kalkulačku >>>


Jednoznačným poraženým prezidentské debaty byl Fischer. Nejdříve ho otázkou na potraty uvedl do totálního zmatku protikandidát Drahoš a následně dostal od vyzyvatele Hynka smrtící nálepku: nechce být prezidentem České republiky, ale prezidentem Evropské unie v Česku. Fischer nejspíš ztratil hodně hlasů městských liberálů. Na druhou stranu. Ve čtvrtek večer sice ztratil šanci být českým prezidentem, ale zrodil se příští lídr KDU-ČSL. A to není málo.

Michal Horáček působil tak, jako v celém uplynulém roce – jako patetický robot, neautentický chlap, který donekonečna opakuje repertoár nacvičených vět. Jeho problémem v celé kampani bylo, že se snažil, někdy až příliš, ale nikdy si nedal poradit od skutečných odborníků na politický marketing. Jeho směs robotismu a patosu šla přeučit, ale to by musel usměrnit své ego. I tak dostane Michal Horáček hodně hlasů, ale mohlo jich být víc.


Profily všech prezidentských kandidátů čtěte zde >>>


Mirek Topolánek odvedl svůj docela vysoký standard, ale ani nepřekvapil, ani nenadchl. S jeho jménem už dávno nejsou spojovány žádné emoce a on neudělal nic proto, aby byly. Topol má podobný příběh jako Fischer: ve čtvrtek večer se nezrodil prezident, ale budoucí lídr voleb do Evropského parlamentu. Otázka je, za jakou stranu.

Ostatní kandidáti v pořadí Kulhánek, Hynek a Hannig jsou tak trochu pod čarou. Pro ně samotné zřejmě nebylo důležité zvítězit, ale zúčastnit se. Tomu dostáli.