Video placeholde

Obrana před masakry na amerických školách? Ve třídách se začaly objevovat neprůstřelné kryty

Americká společnost Shalter in Place se rozhodla předcházet tragédiím na amerických základních a středních školách. Vyvinuli proto neprůstřelný kryt, který se dá postavit za den a vejde se prakticky do jakékoli třídy. Jak jejich školní bunkr funguje? Podívejte se na video!

Kromě střel z pistolí a útočných pušek odolá navíc jejich kryt i nejsilnějším zemětřesením, tornádům a hurikánu. Místo má navíc vlastní zdroj energie i světla, čističku vzduchu a několik bezpečnostních kamer, monitorujících jeho okolí. Cena je individuální, ale firma doporučuje kalkulovat náklady cca 1000 dolarů na jednoho studenta/učitele ve třídě. Třída o 20 žácích a jednom učiteli by tak za kryt musela zaplatit cca půl milionu korun.

Celá třída se zvládne ukrýt během půl minuty a v časech, kdy žádné nebezpečí nehrozí, se dá prostor využít jako klidná čítárna či prostor pro individuální doučování. Firma přišla s vynálezem v době, kdy v Americe opět zuří debata o regulaci zbraní v závislosti na střelbách na tamních středních školách. Tu odstartovala únorová střelba na střední škole v Parklandu v jižní Floridě, při které Nikolas Cruz zabil 17 svých spolužáků.

Podle americké organizace CDC bylo v loňském roce následkem střelby v USA usmrceno 1300 dětí. Co na vynález firmy Shalter in Place říkáte? Je to dobré řešení, nebo by se mělo střelbám předcházet zbraňovou regulací?

ONLINE Teror na jihu Francie: Ozbrojenec drží rukojmí v supermarketu. Hlásí se k ISIS >>>