Video placeholde

Já, Tonya: Do kin jde před olympiádou film o brutalitě ženského krasobruslení

Nedlouho před začátkem XXIII. zimních olympijských her v jihokorejském Pchjongčchnagu, jež začnou 9. února, se do světových kin dostává filmové zpracování jedné z nejslavnějších afér světa zimních sportů. Australský režisér Craig Gillespie natočil životopisný film o americké krasobruslařce Tonye Hardingové, která v roce 1994 naplánovala brutální útok na svou soupeřku Nancy Kerriganovou.

 

Ženské krasobruslení se na začátku 90. let ve Spojených státech neslo ve znamení soupeření Tonyi Hardingové s Nancy Kerriganové. Zatímco Hardingová, které se jako první ženě podařilo předvést na ledě trojitého axela do té doby zařazovaného pouze do mužských sestav, se proslavila jako vynikající skokanka, Kerriganová na ledě zářila díky elegantnímu provedení.

Ačkoliv spolu Američanky podle slov Nancy Kerriganové nikdy osobně nemluvily, jejich tichý boj sledovala od zimních olympijských her v Atlantě celá Amerika. Kerriganová zde v roce 1992 získala bronzovou medaili, Hardingová skončila čtvrtá. Obliba křehké brunetky po olympiádě dále rostla a emoce se vyhrotily měsíc před napjatě očekávaným soubojem, který se měl odehrát na olympiádě v norském Lillehammeru.

Nancy Kerriganová byla na začátku ledna 1994 napadena během tréninku v Detroitu neznámým mužem, který ji v zázemí zimního stadionu udeřil do kolene teleskopickým obuškem. Zranění mělo krasobruslařku vyřadit z účasti na americkém šampionátu i na olympiádě. O tom, že za útokem stála Tonya Hardingová se svým manželem Jeffem Gilloolym, se začalo spekulovat okamžitě.

Před tím, než byl ovšem brutální útok vyšetřen, se Amerikou zatracená Hardingová spolu se zázrakem uzdravivší se Kerriganovou naposledy utkaly v Norsku. Pro Tonyu znamenala soutěž debakl. Nancy získala stříbro.

Po návratu domů byla Hardingová za osnování těžkého ublížení na zdraví Kerriganové odsouzena k tříleté podmínce, 500 hodinám veřejně prospěšných prací, pokutě 100 tisíc dolarů a doživotnímu zákazu soutěžení. O deset let později se pokusila neúspěšně prorazit v ženském boxu. S médii dlouhodobě nekomunikuje. Kerriganová zůstává na okraji amerického showbyznysu. Letos se zúčastnila populární taneční soutěže s celebritami. Známá je ovšem spíše jako oběť nešťastného útoku než jako nositelka stříbrné a bronzové olympijské medaile.

Ve filmu Já, Tonya Hardingovou ztvárnila herečka Margot Robbieová známá z filmu Vlk z Wall Street. Tvůrci se šokující příběh snaží nahlížet očima labilní a nevyrovnané sportovkyně. Tematizují tak klasická témata blízká světu sportu – nezdravou touhu po výhře a rozklad osobnosti v důsledku enormního tlaku očekávání okolí.