Apple představil tištěnou knihu. Stojí 7 500 Kč.

Apple představil tištěnou knihu. Stojí 7 500 Kč. Zdroj: Apple.com

VIDEO: Jony Ive představuje novou knihu od Applu
Designed by Apple in California: Kniha od společnosti Apple
Designed by Apple in California: Kniha od společnosti Apple
Designed by Apple in California: Kniha od společnosti Apple
Designed by Apple in California: Kniha od společnosti Apple
11
Fotogalerie

Apple začal prodávat svou „Bibli“. Je dražší než většina telefonů s Androidem

Představení nových produktů společnosti Apple budí vždy vášně. Jedni je milují, druzí nenávidí. Oběma skupinám by ale neměla uniknout jejich nejnovější kniha. Ano slyšíte správně. Společnost, která se proslavila výrobou elektroniky, přichází s designovým vydáním vlastní historie v podobě tištěné knihy. A cenovka tomu pochopitelně odpovídá.

Kniha nese název Designed by Apple in California, což je formulka, kterou najdete na „zádech“ všech jejich zařízení. Tam ale i následuje věta, že přístroj byl smontován v Číně, o tom se však publikace nezmiňuje. Společnost ji prodává pouze na svých webových stránkách a k dostání je ve dvou variantách.  Za menší formát zaplatíte 5 tisíc korun, za větší pak 7 a půl tisíce.

Video placeholde
VIDEO: Jony Ive představuje novou knihu od Applu • Apple.com

Publikace popisuje dvacetileté dějiny vývoje designu klíčových produktů v Applu a k dostání je pouze v angličtině. Ve tvrdých deskách s minimalistickým designem najdete 300 stránek. Kromě úvodního představení, o které se postaral Jony Ive, vedoucí návrhář společnosti, v knize není ani jedno slovo. Na 450 fotografiích můžete obdivovat pouze detaily iMacu, všech Macbooků, iPhonů, iPadů i iPodů a jejich součástek.

Zatímco tato umělecká „Bible“ by měla zdobit knihovničku každého fanatického uctívače značky, většina lidí si bude jen klepat na čelo s dotazem, jak může někdo zaplatit za obrázkovou knížku víc, než má hodnota jejich telefonu s Androidem.