iPhone - ilustrační foto

iPhone - ilustrační foto Zdroj: leo_prince008, CC BY 2.0

FBI stáhla žalobu na Apple, do telefonu podezřelého jí pomohli hackeři

S pomocí externích koumáků se agentům z FBI se podařilo dostat se do telefonu podezřelého střelce ze San Bernardina, vláda USA proto stáhla žalobu na Apple, kterou se chtěla domoci prolomení bezpečnostní ochrany telefonů iPhone.

V únoru chtěla FBI soudem vymoci na společnosti Apple, aby prolomil šifrování telefonu Syeda Farooka, střelce z incidentu v San Bernardinu, kde Farook se svou ženou, prý inspirováni Islámským státem, zastřelili čtrnáct lidí. Apple to slovy svého šéfa Tima Cooka ostře odmítl, tvrdil, že k datům svých zákazníků přístup nemá ani on, a že nejen povolit, ale dokonce pomoci FBI hacknout iphony by otevřelo Pandořinu skříňku a datové soukromí by přestalo existovat.

Federální agenti nezveřejnili detaily, jak se do telefonu dostali, ale pomoc prý přišla z mimovládních struktur. Úřady také odmítly komentovat, zda se o nové poznatky podělí s technologickým gigantem, který by zřejmě bezpečnostní chybu promptně zalátoval. The Guardian píše, že americké ministerstvo spravedlnosti tak stojí před těžkou volbou: buď svůj postup sdělí a všechny iphony tak budou bezpečnější, nebo si ho nechá pro sebe, aby si nadále ponechalo unikátní vyšetřovací postup.

Apple je nyní spokojený, že se nemusel na vyšetřování podílet přímo tak, že by k systému iOS vybudoval zadní vrátka: „Věříme, že lidé v USA i na celém světě si zaslouží, aby jejich data, soukromí a bezpečnost byly chráněny. Obětovat jedno kvůli druhému přináší pouze víc nebezpečí jak pro lidi, tak i státy.“

Přesto je nyní víc než jasné, že právě kvůli takovýmto situacím je zapotřebí nové legislativy, která by stanovila hranice digitálního soukromí a veřejného zájmu. Průzkumy ukázaly, že ve sporu FBI s Applem se mírná většina respondentů přiklonila k vládnímu požadavku.

Závěrem je už jen zapotřebí dodat, že v Severní Americe populární iphony jsou šifrované v 95 procentech, od iPhonu 6 je to v základním továrním nastavení. Naopak systém Android registruje jen desetinu přístrojů, které by byly takto chráněny.