Skupina Jelen

Skupina Jelen Zdroj: David Turecký

To jsem z toho Jelen! Nový klip známé skupiny exkluzívně na Reflex.cz

Stylová příloha Reflexu Excellent vychází tento čtvrtek, vložená zdarma do Reflexu. Jako bonus si už teď můžete pustit nový videoklip kapely JELEN, který vznikl právě při focení pro Excellent. Uvidíte v něm fotografa Davida Tureckého při práci, uslyšíte píseň Jelenů Neumírám.

V Excellentu najdete taky první profilový rozhovor s frontmanem skupiny Jelen Jindrou Polákem o tom, jakou Jeleni vlastně hrají hudbu, proč píše písničky hlavně v tramvaji a jak to, že je jeho duet s Janou Kirschner Co bylo dál? momentálně nejhranější skladbou českého éteru...

„Někdy si říkám jestli říkám jestli ještě znáš mý méno

a jak často na mě myslíš, když jdeš spát.

Na zítřek v televizi hlásí zataženo

a v mý hlavě už tak bude napořád.“

To je začátek vašeho duetu s Janou Kirschner Co bylo dál?, momentálně nejhranější české skladby v éteru, kterou si televize Prima vybrala jako titulní song seriálu Všechny moje lásky. Jste na sebe při psaní textů přísný?

Po letech, co je píšu, v nich není nic, za čím bych si nestál. Nic, s čím bych nebyl na sto procent spokojen. Nechci v nich mít hluchá místa, vatu. Snažím se třeba vyhýbat krkolomným spojením i přízvukům. Nechci kazit češtinu, mám ji hrozně rád.

Video placeholde
Jelen - Neumírám • Skupina Jelen

Texty prý píšete v tramvaji?

Po cestě do práce a z práce. Neustále mám u sebe bloky a lidi na mě koukají jak na šílence. Tak například vznikl Smutný pocit.

„Miláčku, až mi odpojí přístroje,

na smutek kašli, pánbůh holt číslo je,

povídal farář, že prý do nebe nejdem,

já na nebe nevěřím, ale třeba se tam vážně sejdem?“

Nosil jsem v hlavě nápad na první sloku Smutného pocitu snad tři nebo čtyři měsíce, ze vzpomínky, kdy mi příbuzný umíral na rakovinu. A když jednou pršelo, byla tma a zima, najednou mi to secvaklo. Během čtvrthodiny jsem písničku dopsal.

„Hodiny se zastaví a v devět třicet v pondělí, Magdaleno, tvoje vlasy leží pod mou postelí, a i když jsme to nechtěli, oblíkáš se — pročpak asi? Hodiny se zastaví a v devět třicet v pondělí — jsem sám.“ To je refrén Magdaleny, vaší asi nejslavnější písně. Ta vznikla jak?

Magdalena je zrovna kluků – Ondry Málka a Martina Kasala. Jen jsem tam trošku dopsal text, teda vlastně opsal, taky v tramvaji. Přemýšlel jsem, čím refrén doplnit, dotáhnout, aby měla pointu. A v tramvaji jsem vyslechl jednu holku, jak telefonuje se svým klukem. Evidentně po prokalené noci. Ptal se jí, kde byla, proč nepřišla domů. Tak mně to nějak sepnulo: tenhle motiv do písničky přece hezky zapadá! Než jsem dojel do práce, bylo dopsáno. To jsou náhody, které si člověk nevymyslí. Lítají kolem.

Pod klip na váš duet s Janou Kirschner Co bylo dál? jeden fanoušek napsal: „Ten Jelen má hlas jak Petr Hapka!“ Co vám lichotí víc – ten Jelen, nebo ten Hapka?

Spousta lidí si myslí, že jsem vážně Jelen. Na jednom hudebním webu mě dokonce představili – Jindra Jelen, zpěvák! Je to vtipný.

„Zabil jsem v lese jelena,

bez nenávisti, bez jména,

když přišel dolů k řece pít,

krev teče do vody, v srdci klid.“

... je kousek z vaší písně Jelen. Asi to znamená, že se nápad pojmenovat podle ní celý band osvědčil.

Když jsme se s klukama rozhodli, že spolu budem hrát, věděli jsme, že se musíme nějak jmenovat. Padl taky nápad Jelen. Já na to, že jen přes moji mrtvolu. A pak jsem o tom dlouho přemýšlel a došlo mi, že to je jméno, které něco znamená, české, všichni si pod tím něco představí. Vizuálně a graficky se s tím skvěle pracuje. Navíc jelen je úžasné zvíře, objevuje se ve všech světových mytologiích.

Excellent obálkaExcellent obálka|ArchívCelý rozhovor si můžete přečíst ve čtvrtek v Excellentu, vloženém zdarma do Reflexu. č. 12, který vychází ve čtvrtek 19. března.