Tibetská nástěnná  malba z 19. století  zobrazuje dva yettie  pojídající člověka

Tibetská nástěnná malba z 19. století zobrazuje dva yettie pojídající člověka Zdroj: Profimedia.cz

Záhada jménem yetti. Rozlouskli ji vědci definitivně, nebo ne?

Slyšel o něm každý, ale nikdo ho neviděl. Alespoň ne tak, aby věrohodně potvrdil jeho existenci. Jaký tajemný tvor se pod jménem yetti skrývá?

Pro obyvatele nejvyšších oblastí Himálaje a Tibetu je yetti součástí nejen mytologie, ale i životního prostředí. Dovedou ho popsat, ukážou vám jeho doupě, stopy, místo, kde hledal potravu či zbytky jeho kořisti. Bojí se ho a zároveň ho uctívají. V horských klášterech uchovávají části jeho těla jako vzácné relikvie. Jak je tedy možné, že tento tvor není dosud vědecky popsán a zařazen do zoologického systému?

Od poloviny minulého století se jej vydalo hledat množství výprav. Neuspěli však ani tak zkušení znalci hor, jako byl Edmund Hillary, který jako první zdolal Mt. Everest, nebo Reinhold Messner, první horolezec, který zlezl všech 14 osmitisícovek. Ani světoznámý zoolog George Schaller, který studoval faunu v nejodlehlejších oblastech Tibetu, žádné yettimu podobné zvíře nenašel.

Koza, nebo medvěd?

Existenci yettiho tak dokládaly jen občas nalezené stopy připomínající stopy obrovského lidoopa a již zmíněné relikvie v klášterech. Právě na jejich studium se zaměřily první výzkumy. A brzy se ukázalo, že jde o docela známá zvířata. Poprvé už v roce 1954, kdy vědci prozkoumali údajný skalp yettiho uložený v nepálském klášteře Pangboche. Došli k závěru, že srst skalpu neodpovídá ani lidoopovi, ani medvědovi. Spíš patří nějakému hrubosrstému kopytníkovi.

K podobnému výsledku došli o deset let později zoologové, jimž Hillary zaslal k prostudování údajný skalp yettiho uložený v klášteře Khumjung. I tento skalp byl uměle vyroben z kůže kopytníka - seraua himálajského, příbuzného koz a ovcí. Začátkem nového tisíciletí byl vzorek srsti přisuzované yettimu sebrán také v horách v severovýchodní Indii. Jeho analýza prokázala další "kozu", tentokrát gorala tmavého.

Nejblíže k yettimu se nakonec ale dostal Reinhold Messner, který po něm koncem minulého století pátral dlouhých 12 let. Navštěvoval horské kláštery, putoval s tibetskými pastevci jaků. Na základě jejich vyprávění i vlastních pozorování došel k závěru, že termín yetti lze ztotožnit se dvěma horskými poddruhy medvěda hnědého, a to medvěda plavého a medvěda tibetského.

Co je ve skutečnosti yetti? K jakým závěrům došli vědci po genetických testech? Dočtěte si článek na abicko.cz >>>