Balená voda obsahuje mikroplasty

Balená voda obsahuje mikroplasty Zdroj: čtk

Mikroplasty jako nový zabiják. Drtivá většina balených vod obsahuje nebezpečné částice plastů

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že míra mikroplastů, tedy nebezpečných mikroskopických částic plastů, se v různých složkách životního prostředí neustále zvyšuje. Že je tomu tak v oceánech, varuje WHO již delší dobu. Jenže nyní svá varování rozšířila: Většina balených vod v PET lahvích tyto plasty obsahuje také.

Nejnovější výzkum týkající se přítomnosti malých částic plastů v balených vodách si nechaly zpracovat sami výrobci balených vod. Jejich výzkumy pak WHO vyhodnotila a na jejich základě na nadměrnou přítomnost plastů ve vodě upozornila. Přítomnost mikroplastů v balené vodě je vskutku alarmující: mikročástice obsahovalo více než 90 % balených vod.

Výzkum probíhal formou analýzy 259 lahví rozličných značek balené vody, na devatenácti různých místech světa, v devíti různých zemích. Analýza zpracovala 11 různých (a většinou těch známějších) značek balené vody. Výsledek? Průměrný obsah mikročástic plastů v každé zkoumané balené vodě je 325 kusů na litr balené vody. Například v jedné lahvi balené vody značky Nestlé Pure Life byla přítomnost plastů enormní – na litr této vody připadalo 10 tisíc mikročástic. Z 259 lahví, které studie testovala, bylo pouhých 17 zcela bez plastů. Země, v nichž byly balené vody testovány, jsou Brazílie, Spojené státy, Čína, Indie, Indonésie, Mexiko, Libanon, Keňa a Thajsko. Analýza probíhala s pomocí nilské červeně, již vědci využili k obarvení mikroplastů. Tím se jejich přítomnost zvýraznila a bylo tak možné je ve vodě identifikovat.

 

Výzkum probíhal v odborném centru Státní univerzity New York ve městě Fredonia ve státě New York. Podle týmu výzkumníků je počet plastů v balených vodách dvojnásobný oproti předchozímu výzkumu, který se týkal přítomnosti mikročástic ve vodě z vodovodu.

Nejčastějším druhem plastu, který se ve vodě objevoval, byl polypropylen. Tento polymer je jedním z nejběžnějších typů plastů, který se využívá v potravinářském průmyslu, ale také v laboratorních podmínkách. Vyrábějí se z něj například víčka plastových lahví.

Mezi lahvemi, které byly na mikročástice testovány, jsou i velmi známé značky, které vyrábějí nápoje v PET lahvích – a primárně ne balenou vodu. Jde například o minerálku San Pellegrino od společnosti Nestlé či další vody této společnosti (Nestlé Pure Life), evianskou minerálku, kterou produkuje společnost Danone či Aquafina od Pepsi.