Národní divadlo platí za Kolowrat korunu ročně

Pouhou jednu korunu ročně platí Národní divadlo v Praze za pronájem paláce Kolowrat, kde má klub, kanceláře a v podkroví komorní scénu. Poprvé se tu hrálo 2. prosince 1991 a od té doby tak rod Kolowratů dostal jen symbolickou částku deset korun.



"Po listopadové revoluci uplatnil tehdy nejstarší český šlechtic Jindřich Kolowrat-Krakovský restituční nárok a divadlo mu palác vydalo. Obratem nám vyšel nesmírně vstříc a palác pronajal na dvacet let za jednu korunu ročně. Předáváme ji vždy na poslední premiéře sezóny ve zvláštní etuji," řekl dnes ČTK ředitel české první scény Jiří Srstka. Dodal, že závazky svého otce, který zemřel v lednu 1996 ve věku 99 let, po něm převzal jeho nejmladší syn Tomáš.

Komorní Divadlo Kolowrat otevřela před deseti lety premiéra Mittererovy Návštěvní doby. Tento prostor byl původně určen jen ke zkoušení a pro nahrávací studio. V komorní scénu byl přeměněn v okamžiku, kdy se zjistilo, že sklepní divadelní klub nebude možno k hraní využít.

Podle informací české první scény měly v Kolowratu za tu dobu premiéru dvě desítky činoherních inscenací, představila se tu i opera a balet. Zatím poslední novinkou byl večer z díla Jaroslava Seiferta nazvaný Ruce Venušiny.

Při rekonstrukci Kolowratského paláce z konce 17. století byly odkryty a zrestaurovány původní malované trámové stropy. Podzemním tunelem je objekt provozně propojen s přilehlým Stavovským divadlem.