ODS: Dekadence pokračuje

Lucie Talmanová, poslankyně ODS specializující se na vztah s předsedou strany, z politiky nakonec nezmizí – bude kandidovat do Senátu. Další důkaz, že ODS ztratila i zbytek soudnosti.

Lucie Talmanová, poslankyně ODS specializující se na vztah s předsedou strany, nezmizí z politiky – bude kandidovat do Senátu. Další důkaz, že ODS ztratila i zbytek soudnosti.

Jistě: po Pavlu Bémovi, Milanu Jančíkovi a Mirku Topolánkovi, jenž v době boje o státní rozpočet odjel nakupovat do USA, si stěží zasloužíme další důkaz, že ODS potřebuje tisíciletou vodu, jež spláchne letitou špínu a dá šanci novým lidem – čímž myslím lidi zkorumpované v tolerovatelných mezích, kteří ještě před voliči aspoň cokoli předstírají.

Talmanová, na fotce připomínající holčičku, však poskytla rozhovor páteční MfD. Svým způsobem je Topolánkova partnerka opravdu výjimečná; v podstatě neví, proč chce v Kutné Hoře kandidovat – v pár slovech jen demaskuje drzost ODS. Ta bude ve volbách obracet prošlé a zkažené tváře tak dlouho, až z průzkumů volebních preferencí úplně zmizí.

„Ježíšmarjá, to je neuvěřitelná pitomost,“ reaguje Talmanová na otázku, jestli nekandiduje kvůli senátorskému platu, jež by se páru s Topolánkovými finančními závazky dost hodil. „Mám dvě zdravé ruce a snad ne ještě úplně prázdnou hlavu po tom angažmá v politice.“

Ježíšmarjá: proč je tedy konečně nevyzkoušet? Proč politici pokaždé, co opovrhnou královsky placenou politikou, oznámí svou další kandidaturu? To se nám nemůžou aspoň jednou zpříma podívat do očí a poprosit: dejte mi hlas, jinak půjdu na pracák? I my voliči trpíme emocemi. Nikdo nechce vidět takhle prominentní pár na dovolené u Lipna, mají tam jen malé jachty.

Poslankyně Talmanová se voličům vyplatila. Od roku 1998, kdy usedla do sněmovny, je obtížné vystopovat její práci – tedy kromě získání nápadně levného bytu na Praze 1, tradiční baště ODS. Ani bych jí nevyčítal, že v práci skoro nemluví; většina poslanců nám právě mlčením prokazuje největší službu.

Problém je, že v jejím případě to mlčením i končí. Po dvanácti letech za sebou nemá důležité zákony ani zahraniční cesty jako třeba Miloslav Vlček. I když: v TV přenosech ze sněmovny její místopředsedkyně obvykle horečně řeční – do mobilu.

Nyní Talmanová vyslyšela volání horní komory - zbytečné síně moudrých, jak se kdysi nazývali někteří budoucí senátoři. Slušná politická strana by někoho takového uklidila do zaslouženého stínu, a že po letech lobbování a náhodných dovolených na jednom italském molu bývá kam. Ne tak ODS.

Je to vůbec parta: její předseda smrdí porážkou už čtyři měsíce před volbami; její místopředseda Petr Gandalovič chce být i předseda, stydí se to ale říct nahlas; její pražský primátor cítí, že nám v metropoli už odkázal dostatečné osobní dědictví, takže přišel čas na parlamentní Opencard. Vedle nich je vlastně Talmanová docela sympatická kandidátka. Pár let o ní zase neuslyšíme.