Nemohou být lepší zprávy !

V den, kdy v tištěném Reflexu vyšel článek o přijetí zákona o drogové cenzuře (dále jen gumák), podepsal naši reflex-ní petici za zrušení gumáku starosta Prahy 6 MUDr. Pavel Bém. O pět dní později - to jsem měl v pořadači prvních asi padesát archů petice (na některých arších je jeden podpis, na jiném třeba dvacet, a já prostě neměl zatím čas podpisy spočítat...

V den, kdy v tištěném Reflexu vyšel článek o přijetí zákona o drogové cenzuře (dále jen gumák), podepsal naši reflex-ní petici za zrušení gumáku starosta Prahy 6 MUDr. Pavel Bém.
O pět dní později - to jsem měl v pořadači prvních asi padesát archů petice (na některých arších je jeden podpis, na jiném třeba dvacet, a já prostě neměl zatím čas podpisy spočítat) - byl na Praze 6 Václav Klaus navštívit studenty. Na gymnáziu Jana Keplera byl osobně, doprovázel jej starosta - tedy dr. Bém - a v aule bylo nadupáno především studentkami. Na dalších dvou gymnasiích pak byli oba pánové virtuálně - videostreamem kamery, která aulu zabírala, se ocitl na monitorech computerů a promítacích plátnech studentů dalších dvou škol a oni on-line besedovali. Technicky to zajišťovala firma Getronics, které tímto dělám neskrytou reklamu, protože pro náš server obratem a zadarmo udělala záznam, který si můžou modemisté prohlédnout zde, zatímco ti, kteří surfují z práce a jsou na skle, jej vychutnají tady. Software k přehrání zde.
A pokud někomu padá, případně užívá nejmenovaný alternativní operační systém, na kterém holt ještě tenhle formát nedokompilovali do jádra, nechť se spokojí s mým krátkým shrnutím.
Už druhá on-line otázka, která padla, směrovala na gumák. Václav Klaus projevil zjevnou nevoli, a bylo zjevné, že neslyší otázku ani poprvé, ani popadesáté. To číslo by bylo pravděpodobně o dost vyšší. Připustil, že zákon prošel, aniž by parlament chtěl zavádět cenzuru, a pak to přehrál na Pavla Béma.
Ten přednesl pětiminutovou důvodovou zprávu (ač starosta, má stoprocentní přehled ve své původní oblasti působnosti), proč je takový zákon nepřípustný a hlavně škodlivý. Včetně toho, že - což považuji vzhledem k obvyklým pokřikům represionistů za klíčové - důkladně zdůvodnil, že po nás EU žádný podobný zákon nepožaduje.
Když skončil, pan profesor Klaus vstal, vzal si zpátky mikrofon a postýskl si, že mu volal i Ondřej Hejma, který písničky teď nebude smět hrát. Pak prohlásil:
"Jestli hrozí taková dezinterpretace, myslím nevadí, když onu jednu větu ze zákona vyškrtneme."
Což, prohlásí-li předseda Poslanecké sněmovny, lze brát poměrně vážně.


Petiční archy však samozřejmě i nadále stahujte zde.