Jsou čeští vojenští policisté v Afghánistánu zbabělci?

Jsou čeští vojenští policisté v Afghánistánu zbabělci?

Jsou čeští vojenští policisté v Afghánistánu zbabělci?

Elitní čeští vojáci hodili přes palubu anglické spojence a odešli z boje. Výsledkem je mezinárodní ostuda. Jenže ani ne tak pro řadové vojáky...

Elitní čeští vojáci podle Mladé fronty Dnes hodili přes palubu anglické spojence a odešli z boje. Výsledkem je mezinárodní ostuda. Jenže ani ne tak pro řadové vojáky, jako spíše pro vedení ministerstva obrany.
Jednotka vojenských policistů SOG působící v Afghánistánu údajně nechala, když šlo do tuhého, své anglické spojence na holičkách. Vymluvili se, že na boj vlastně nemají „mandát“. Angličané, velící tehdy v rámci mezinárodních jednotek v Afghánistánu Čechům, potom speciálně vycvičené vojáky raději přesunuli na hlídání základny. Udělali z nich obyčejné strážné.
A tohle prý navíc nebyl jediný průšvih české speciální jednotky. Policejní odstřelovači se prý pokoušeli zabíjet Tálibánce, i když tím ohrožovali civilisty a své spolubojovníky. Údajně si chtěli udělat „zářez na pažbě“, aby se necítili méněcenní mezi svými americkými kolegy. Mluvčí ministerstva obrany Andrej Čírtek také potvrdil značné „rozpory“ ve velení jednotky.
Je přitom pozoruhodné, že velitelé jednotky zřejmě nevěděli, jaký mají „mandát“ od Parlamentu, a nezakročili proti „zdivočelým“ odstřelovačům. To je nejen selhání, ale možná i trestný čin.
Situace se navíc údajně začala řešit až po stížnostech vojáků, kteří se obrátili přímo na vedení ministerstva a dokonce psali ministryni obrany. Pak přišlo šetření ministerské inspekce (to stále probíhá) a šéf jednotky byl odvolán. Jenže podle dalších zpráv problémy pokračují. Navíc se zdá, že za bojem o to, kdo má velet SOG a jak má jednotka vlastně vypadat, je vzájemný souboj jednotlivých klik na ministerstvu obrany.
Inspekce by proto rychle měla ukončit své vyšetřování a potrestat viníky. Ještě před tím je ale možno něco udělat s jednotkou: například ji podřídit přímo ministryni či ministrovi obrany místo veliteli vojenské policie a odstranit tak vliv jednotlivých úředníků na její velení. Nebo ji alespoň sloučit s další speciální jednotkou ministerstva obrany, tedy prostějovskými výsadkáři z 601. skupiny speciálních sil. Jinak se problémů nezbavíme a stále bude hrozit nebezpečí další mezinárodní ostudy.




Co je SOG:
Speciální jednotka vojenské policie. Je určena hlavně k ochraně důležitých osob, umí ale i vysvobodit rukojmí zadržované teroristy nebo zasáhnout proti zločincům. Má nadstandardní vybavení, údajně disponuje i ponorkovým skútrem.


Další články autora najdete v rubrice ŠÍLENÁ RACIONALITA (Reflex online)