Slunce, seno a nic

Slunce, seno a nic

Slunce, seno a nic

Hluboce lidský člověk, živá voda. Prý oživí českou politiku. Přemýšlím, kdo to jen podle ČSSD může být: doktor Rath? Snad, jen ta hloubka mi trochu chybí. Vítězslav Jandák? Samozřejmě! Ale co ten hrnec na prdeli? Bingo. Budoucí strakonický senátor za ČSSD, režisér Zdeněk Troška.


Autor nejen trilogie Slunce, seno… má jasný program: chce lidem na Strakonicku zlepšit život. Velmi ušlechtilá politická idea, kterou mu dokonce i věřím. Když dokázal svými filmy opakovaně zlepšit životy nás všech, proč by to ještě jednou či dvakrát nedokázal pouze na Strakonicku? Jedna pohádka s hluboce lidskou strakonickou zápletkou – a možná ani nebude nutná tradiční jihočeská erotika. Myslí tohle ČSSD fakt vážně?
Osobně je mi celý Troška ukradený, snad je zatím i lepší člověk než většina politiků. Snad ho tamní lidé i zvolí, když už jim tak rozumí. Jedna ze dvou nejsilnějších politických partají by si ale mohla dát trochu větší práci se zdůvodněním, proč právě Troška? To i Rath s Jandákem měli lepší důvod pro vstup do vysoké politiky: prvně jmenovanému to nevyšlo v ODS, takže logicky přešel do ČSSD – shoda programů; druhý prostě potřeboval zoufale hrát. Jeho poslední velká role, Tankový prapor, je z roku 1991, tedy pokud ještě později nehrál nějakého prince. Ale zlepšovat lidem život? Skoro jako by to Troška myslel vážně.
Škoda jen, že v Senátu – jestli se do něj dostane – zlepší život leda sám sobě. Nebo snad znáte nějakého senátora, který někomu zlepšil život? Když už chce Troška zlepšovat lidem na Strakonicku život, měl by kandidovat do tamní samosprávy. Jenže to není atraktivní. Pro kandidáta z toho neplynou peníze ani výhody a Jiřího Paroubka to znovu premiérem neudělá.