Pozor na pravdu!

„Ve sněmovně už žádná vládní koalice neexistuje, protože ČSSD tam sází na spolupráci s komunisty,“ prohlásil předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek v nedělní televizní debatě, v níž proti němu seděl zbrusu nový (naoko slušný a levou pěst radši držící pod stolem) Jiří Paroubek. Na nedělní poledne, které už patnáct let nebývá právě testem pravdomluvnosti, nečekaný moment pravdy!

I když: snad by měl Kalouskovi jeho vlastní slova někdo ještě jednou a řádně nahlas zopakovat, aby nezapomněl, co vlastně znamenají: totiž co v tom případě jeho strana v podobné ne-koalici pořád ještě dělá?
Politici – a Kalousek zvlášť – bývají zábavní lidé. Sotva jim v televizi nechtěně ujede pravda, hned sami sebe usvědčí ze lži. Otrlý pragmatik Kalousek, jenž před časem tak volal po rezignaci Stanislava Grosse, až zapomněl, že má podobný fuj-fuj bytový problém, samozřejmě není tak hloupý, aby nevěděl, že jako vlády (jejíž socioekonomické utopii nevěří) se neúčastnící předseda KDU-ČSL působí stejně jako pasák v bílém obleku. Proto nám neustále cpe svou odpustkovou teorii o oběti, kterou nám všem jeho strana přináší, když se účastní této vlády, neboť jinak by nám prý s ČSSD spoluvládli komunisti.
Ha! To je ale přinejmenším nedorozumění. Komunisti nám s ČSSD dávno spoluvládnou; pouze ne vládně, ale parlamentně. Což je - pokud jde o klíčové zákony - to samé. Zatímco KDU-ČSL to s US zachraňují vládně, protože si jejich lidé prostě neumějí představit, že by neministrovali, když je načas zrovna volná ministerská limuzína. Kdyby byl Miroslav Kalousek opravdu takový antikomunista a tvrďák, jako byl například během vysvětlování své (pardon: manželčiny!!!) bytové transakce, nikdy by svou stranu v podobné ne-koalici nenechal. Téměř beze slov by se stáhl do opozice a nechal ČSSD samu usvědčit z ne-komunistické vlády. Chtějte ale něco podobného po politikovi.