Zelený Baull 35 / Golf 2005, co všechno se stalo…

Tak mě osobně se stalo, že jsem letos dospěl k hendikepu 13,8, ačkoli reálně hraju tak na 18 nebo 20. Je to pěkná otrava, protože pořád zhoršuju, už jsem na 14,2 a ještě vypadám, že jsem si to uhrál kdovíjak. Co vám mám povídat – nízký hendikep, to není žádné štěstí!


Ale vážně. Golfový rok 2005 přinesl stejně jako v roce 2004 velmi slušný nárůst počtu golfistů i hřišť. Registrovaných golfistů je už přes 23 600, což je přírůstek oproti roku 2004 zhruba o 4000 nových členů - v procentním vyjádřením to je přibližně 20%. Dynamika rozvoje golfu nastoupená na přelomu století tedy nepolevuje.
Znormovaných hřišť je už 60 a klubů 103, příští rok by se mělo otevřít několik nových hřišť: namátkou jmenujme devítku v Hořehledech u Rokycan, Molitorov u Kouřimi, osmnáctky Sokolov a Fojtka (u Liberce), druhá devítka v Telči, na září se chystá otevření resortu v Brně-Jinačovicích, připravuje se i velká osmnáctka mezi Hradcem Králové a Pardubicemi... A dění na hřištích? Loni bylo na 3 460 turnajích zahráno přes 2 000 000 jamek, z toho 97 hole in one a přes 1000 eaglů. Nejvíce turnajových hráčů mělo Konopiště (skoro 8 000), následuje Karlštejn se 7 600, pak pětitisícové Karlovy Vary, Mariánské Lázně a Dýšina (vida, otevírala na podzim 2004 a stala se rázem oblíbenou). Z devítek jsou při turnajích hráčsky nejobsazovanější Beřovice. Hráčů s HCP pod 18 je přes 2 700, v rozmezí 18-36 jich je 7 700, zelenou kartu má skoro 8 000 hráčů a přes 5 000 hráčů je vedeno bez ZK. Mužů je zhruba 70%, žen 30%.
Za jednoznačně pozitivní lze považovat dva kroky České golfové federace. Tím prvním byla nově zavedená možnost tzv. nesoutěžního výsledku, kdy můžete snižovat hendikep mimo turnaje. Nesoutěžních výsledků bylo v roce 2005 zaregistrováno 4 886, což je jasný důkaz toho, že hráči si takovou formu soutěže oblíbili, její zavedení mělo smysl. Druhým dobrým krokem bylo pořádání Dne otevřených dveří v září tohoto roku. Akce byla adekvátně propagačně ošetřena, měla hezké logo a veřejnost na ni také reagovala vstřícně.
Zdá se, že ČGF bude v nastoupeném kursu změn, které by měly golf pro uživatele i potenciální zájemce zjednodušit a zpříjemnit, pokračovat. Výraznou změnou bude zrušení Zelené karty a zavedení hendikepu 54 od jara 2006; soutěžní výsledek mezi HCP 36 a 54 bude možné zahrát i na 9 jamkách (k uhraným bodům se v tomto případě přidá číslo 18). To přispěje především k tomu, že soutěžit budou moci i malé děti a ženy, kterým většinou stačí ke hře jen devět jamek. V téhle sovislosti lze aktivitu ČGF hodnotit jedině dobře, kroků k odstranění psychologických i faktických golfových bariér není nikdy dost.
Nejsem tím pravým člověkem, kterému by náleželo hodnotit výsledky české amatérské reprezentace, ale z jedné věci mám dobrý dojem: je jím přístup reprezentačního trenéra Mikuláše Ordnunga. Připadá mi, že je to trenér, který má dlouhodobější vizi, snaží se do závodního golfu vnést metodiku již vyzkoušenou a známou v jiných sportech. Mám i pocit, že svým pevným postojem vůči některým hráčům s menší osobní disciplínou si získal autoritu.
Takže vyhlídky na rok příští se zdají být docela nadějné. A i kdyby nebyly, říkat si to musíme. Když stojíte přes 150metrovým tříparem a před sebou máte sedmdesát metrů vody, taky nemá cenu říkat si, že to nepřestřelíte. Prostě si musíte věřit a ono to vyjde.